Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO, na druhém místě ČSSD, tvrdí průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovní volby by vyhrálo hnutí ANO s 25,5 procenta hlasů oproti druhé ČSSD s 21 procenty. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury Median.

Třetí by skončili komunisté s 15 procenty a do dolní komory Parlamentu by se dostaly ještě TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Některé průzkumy z posledních týdnů uvádějí, že sociální demokraté snížily náskok ANO ve volebních modelech, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by dokonce ČSSD hnutí ANO předstihla. V modelu Medianu se ale odstup sociálních demokratů na vedoucí ANO oproti červnovému či květnovému průzkumu příliš nezměnil. Posuny v zisku hlasů oproti červnu jsou u všech stran na úrovni statistické odchylky.

Do Sněmovny by se podle červencových výsledků dostalo šest politických stran. TOP 09, ODS a KDU-ČSL za vedoucí trojicí výrazně zaostávají. Ve srovnání s třetími komunisty by TOP 09 a občanští demokraté získali téměř o polovinu menší podíl hlasů, shodně 8,5 procenta. Lidovci se s šesti procenty jen těsně drží nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory.

Za dveřmi Sněmovny by podle Medianu skončili piráti s 3,5 procenta hlasů, zelení se třemi procenty a svobodní se 2,5 procenta. Pouze dvě procenta by získal Úsvit - Národní Koalice, který nyní zastoupení ve Sněmovně má.

Témata:  Hnutí ANO volby volební preference

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy