Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sběr podpisů pro kandidáty na prezidenta se změní

Vláda České republiky
Vláda České republiky
Foto: Vláda.cz

Praha - Sběr podpisů pro kandidáty na prezidenta se změní. Ke jménům na petičních arších by mohlo přibýt jako povinný údaj číslo občanského průkazu nebo pasu. Také by se mohl snížit potřebný počet podporovatelů z 50.000 na 8000.

Ve druhém případě, který by si ale vyžádal změnu ústavy, by museli petenti předložit svůj úředně ověřený podpis. Jakou variantu změn zákonů podpoří, se vláda rozhodne na svém zasedání příští týden. Změna zákonů by měla zabránit opakování sporů, které předcházely minulé prezidentské volbě.

Podle současných pravidel musí kandidáta na hlavu státu podpořit nejméně 20 poslanců nebo nejméně deset senátorů. Popřípadě může kandidovat jako nezávislý za předpokladu, že jej podpisem podpoří nejméně 50.000 občanů. Právě toto ustanovení ale bylo před prezidentskými volbami v roce 2013 kritizováno, protože v okamžiku sběru podpisů nikdo nekontroloval jejich pravost.

Ministerstvo vnitra pak při použití kontroverzního způsobu kontroly petičních archů do voleb nepustilo předsedkyni strany Suverenita Janu Bobošíkovou, ekonoma Vladimíra Dlouhého a tehdejšího senátora Tomia Okamuru. Podle úřadu předali petice s příliš mnoha chybnými údaji, a nedosáhli tak potřebné hranice 50.000 podpisů. Bobošíkovou následně do hry vrátil výrok Nejvyššího správního soudu.

Ministerstvo vnitra se poté rozhodlo pravidla změnit. Kandidáta na prezidenta může stále navrhnout nejméně 20 poslanců nebo deset senátorů. Ministerští úředníci původně chtěli, aby nezávislým kandidátům stačilo místo 50.000 jen 8000 podpisů, musely by ale být úředně ověřené. Musely by se však kvůli tomu změnit volební zákony i ústava. Úřad se inspiroval v Rakousku.

Témata:  prezident ČR vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy