Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to egoista a alibista, není na něj spolehnutí: Dalík se tvrdě pustil do Topolánka

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Lobbista Marek Dalík se ostře pustil do bývalého premiéra Mirka Topolánka. Tvrdí, že je egoista a alibista a Dalíka prý zklamal u soudu a není na něj spolehnutí.

Někdejšího poradce expremiéra mrzí, že ho Topolánek u soudu nepodržel. Nedalo se na něj prý spolenout, řekl magazínu Neovlivní. "Koupil jsem třeba podíl ve firmě a byli jsme domluveni, že mi půlku zaplatí a budeme to mít napůl. On mi to nikdy nezaplatil," řekl Dalík.

"Věděl jsem celou dobu, že Mirek Topolánek je absolutní alibista, egoista a oportunista. Na druhou stranu jsem věřil v to dobro v něm, protože on je opravdu uvnitř dobrý člověk. Nakonec převážily ty první tři vlastnosti a on se takto nehezky zachoval i k jiným lidem. Mně by stačilo, kdyby jenom řekl pravdu," dodal.

Podle svých slov lituje, že od Topolánka neodešel dřív. Přiznává ale, že za tu dobu vydělal desítky milionů korun. "Narušil jsem kruhy, které se tu budovaly víc jak deset let. Kruhy z éry opoziční smlouvy. Mirek Topolánek nepřejal nikoho z toho neoficiálního nebo byznysového okolí Václava Klause. Byli to lidé o generaci starší, spousta z nich měla zkušenosti z různých komunistických zpravodajských služeb, pézetek," uvedl Dalík.

Následně popsal, jak to mezi nimi fungovalo. "Například jsme dělali tenisové turnaje a vím, že kdybychom je nedělali my, někteří sponzoři by do toho nedali peníze. Takže to byl ten případ. Na jednu stranu si můžete připadat jako parazit. Na druhou stranu platí nejenom u nás, ale všude na světě: uděláte festival, přijede vám tam elita národa, tak se vám na to shánějí peníze líp, něž kdyby tam přijeli jenom baťůžkáři. Když jsme prostě dělali turnaj, kde hrál premiér, dva ministři a deset poslanců, prezident, tak jsme na to sehnali peníze líp, než kdyby tam hráli moji spolužáci ze střední školy. A jestli si u toho má člověk připadat, jako parazit...v hlubším slova smyslu asi jo," vysvětlil Dalík.

"Chtěl jsem vám říct jednu věc: já jsem tomu nikdy nepodlehl. Budete se mi smát, ale zkusím vám to vyargumentovat. Nikdy jsem nechodil na žádné party, večírky, recepce. Třikrát jsem byl na karlovarském festivalu, dohromady to tipuji na sedm dnů, a jinak jsem nikam nechodil," dodal.

Témata:  Mirek Topolánek Marek Dalík

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy