Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát asi vrátí poslancům předlohu o omezení výdajů na volební kampaně

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát asi vrátí poslancům předlohu, jež má stranám omezit výdaje na volební kampaně. Ústavně-právní výbor i výbor pro veřejnou správu v ní chtějí upravit omezení kampaní, které by ve prospěch konkrétní strany či kandidáta prováděli nekandidující jednotlivci, firmy nebo spolky.

Při schválení sněmovního znění úpravy by podle senátorů i ministerstva vnitra hrozilo to, že tyto třetí osoby by mohly stranám bez jejich vědomí limity vyčerpat.

Úpravu kampaní třetích osob prosadili do vládní novely v dolní komoře poslanci hnutí ANO. "Někdo by mohl bez vědomí politické strany vyvíjet volební kampaň a zároveň by vyčerpával volební limit na tuto kampaň stanovenou zákonem. Jinými slovy, než by začala kampaň, mohla by politická strana zjistit, že už má dávno vyčerpaný limit, aniž by o tom vůbec věděla," řekl na zasedání výboru pro veřejnou správu náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Senátní výbory proto shodně podpořily úpravu, jež by tyto třetí osoby rozdělila na ty, které vedou kampaň s vědomím konkrétní strany, a na ty, které vedou propagaci bez vědomí strany. Do limitu by se započítávaly jen výdaje kampaní osob, které ji provádějí s vědomím strany. Osoby, které by propagaci prováděly bez vědomí konkrétní strany, by se musely registrovat a náklady by nesměly přesáhnout 1,8 milionu korun.

Senátorka za Stranu zelených Eliška Wagnerová prosadila v garančním právním výboru zachování nynějšího stavu ohledně možnosti zpochybnění platnosti voleb. Sněmovna chce pravidla tohoto postupu zpřísnit, muselo by se jednat o hrubé ovlivnění místo nynějšího možného ovlivnění voleb.

Plénum horní komory by o novele volebních zákonů mělo rozhodnout na schůzi, která začne příští středu. Pokud úpravy sněmovního znění přijme, dolní komora je bude muset potvrdit. Jinak předloha platit nebude vůbec.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky volební kampaň Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy