Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Internetem koluje zajímavá fotka. Ovčáčka pěkně naštvala

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Pražský hrad už minulý týden upozorňoval, že se u vstupu do areálu mohou tvořit fronty kvůli zavadění nových bezpečnostních opatření. Internetem teď koluje fotka, jak to na Hradě vypadá, sdílel ji například i státní tajemník pro Evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). A z Hradu přišla ostrá reakce.

„Vyvolávání strachu je čím dál oblíbenější hra některých politiků. Toto je ale úplně nový level... #DekujiNechci," napsal na Twitteru Prouza k fotce zachycující davy turietů na Hradě.

Vyvolavani strachu je cim dal oblibenejsi hra nekterych politiku. Toto je ale uplne novy level... #DekujiNechci pic.twitter.com/0No9SKBprV

— Tomas Prouza (@CZSecStateEU) 17. srpna 2016

 

Na jeho tweet obratem zareagoval mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Hrubá manipulace ze Strakovky. Prouzova fotografie zachycuje situaci při střídání Hradní stráže, nikoliv situaci bezpečnostních kontrol," uváděl vše na pravou míru.

„Výstřel státního tajemníka T. Prouzy je předzvěstí dalšího tradičního antizemanovského podzimu. Lze očekávat též tradiční rozhovor pana premiéra pro vybrané médium, ve kterém se hrdinně pustí do pana prezidenta. Následovat budou tradiční oslavné komentáře, jak se pan premiér proti zlému Zemanovi pochlapil. Chybět nebudou 'nevládky' a 'osobnosti veřejného života' atp.," zareagoval na Facebooku.

Poukázal také na to, že nepravdivě informují také média. „Média tvrdí, že bezp. opatření jsou kvůli panu prezidentovi. Ne, jde o ochranu veřejnosti. Ostatně, pan prezident je tento týden v Lánech," dodal Ovčáček.

Fotku sdílel také třeba Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. „Třeba Hrad uzavřeli, protože tam fakt chtěj postavit benzinovou pumpu Lukoil," rýpnul si.

O bezpečnostních opatřeních na Hradě promluvil také bezpečnostní expert Andor Šándor. „Myslím si, že sídlo hlavy státu by mělo být zajištěno lépe, než tomu bylo doposud. Před rokem tam nebyla v zásadě žádná bezpečnostní opatření a dalo se přejít na třetí nádvoří a ke vstupu ke kanceláři prezidenta. A tam až teprve vevnitř byla stráž, která tam má nějaký ochranný rám," uvedl pro server EuroZprávy.cz.

V souvislosti s útoky na některá letiště Šándor v minulosti upozorňoval, že pokud budou instalovány bezpečnostní rámy už před vstupem do odbavovací haly, lidí se budou hromadit venku před halou a útočník tak může zaútočit i tam. „Problém je, že tohle se vyloučit nedá. Že někdo může spáchat útok ve skupině lidí. A to může spáchat kdekoliv. Tady je primární, že stát bude především chránit svého ústavního činitele způsobem lepším, než tomu bylo doposud," dodal s tím, že najít kompromis mezi ostrahou Hradu a neomezováním turistů bude velmi obtížné.

Témata:  Pražský Hrad Jiří Ovčáček Tomáš Prouza

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy