Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové podrobnosti o EET: Dotkne se kempů, stánků i cateringu

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Mezi stravovací a pohostinské služby, kterých se bude od 1. prosince týkat elektronická evidence tržeb, patří vedle hotelů a restaurací i kempy, stánky s občerstvením, cateringové firmy nebo menzy.

Vyplývá to z klasifikace ekonomických činností (NACE), na kterou přímo odkazuje schválený zákon. Zároveň ale uvádí, že evidovanými tržbami nejsou ty ze stravování a ubytování žákům a studentům poskytovaného školou, vysokou školou nebo školským zařízením.

Podle zákona se evidence tržeb nebude týkat příspěvkových organizací. V případě školních jídelen nebo menz si tak podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí budou muset přístroj pro evidenci tržeb pořídit soukromé školy, které jídlo prodávají i dalším lidem.

Podle dřívějších informací z tisku se také bude elektronická evidence tržeb týkat například kadeřnic nebo dalších pracovníků ve službách, kteří nabídnou klientovi kávu a tu pak samostatně účtují. Stejně tak evidenci tržeb bude podléhat prodej občerstvení v autobusech nebo vlacích.

V souvislosti s tím ovšem evidovanou tržbou nebudou podle zákona platby jízdného placené v dopravních prostředcích, tržby z osobní železniční dopravy nebo na palubě letadel.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ministerstvo financí České republiky ekonomika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy