Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatne Erdogan NATO tipec? Komentátor rozebral turecké možnosti

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Praha - Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan si bude pohrávat s myšlenkou na vyhoštění základny NATO ze své země. Tvrdí to komentátor a publicista Štěpán Kotrba, který se zaměřil na aktuální situaci v Turecku.

Podle Kotrby je sociální soudržnost v gülenistickém hnutí kulturního charakteru. "Prostě podle vlastní propagandy jsou to jen odpovědní bohabojní muži, kteří spolu mluví. Od roku 1995 vybudovali více než 100 výukových center v Německu a 16 výukových center ve Francii, kontrolují deník Zaman, vytvářejí obchodní komory, interkulturní centra," uvedl na webu Českého rozhlasu s tím, že odmítají stavět nebo sponzorovat mešity, na rozdíl od Erbakanova politicko-náboženského hnutí Milli Görüs (Národní vize), které podporuje a kontroluje četné mešity.

Děje se tak ale i na rozdíl od laické komunity Süleymancilar, konzervativního hanafi politicko-náboženského hnutí, které se zaměřuje na tvorbu a kontrolu islámských kulturních center. Komentátor v této souvislosti podotkl, že turecký novinář Ruşen Çakir z CNN Türk charakterizuje Süleymancilar jako autoritářskou, dokonce i fašistickou organizaci.

Připomněl, že konzervativní Erdoganova strana má 317 z 550 poslanců, 18 z 30 velkých měst a 800 z 1351 obcí. Krajně pravicová panturkistická nacionální strana má jen 40 poslanců a kemalistická sociálně demokratická Republikánská lidová strana pouze 134 poslanců.

Sociálně demokratická lidová strana je podle něj v troskách a liberálové z Rovnosti a demokracie jsou vedeni kurdským alavitou a tudíž prý také v troskách. "Komunistických stran je sice 29 a množí se štěpením, ale s nulovými výsledky – komunisté mají jen jediného starostu," podotkl Kotrba.

"Liberálně demokratická strana má také jednoho starostu, Demokratická levice jich má pět. Erdogan nemá politickou konkurenci, je národním hrdinou i v tom, že už se nechce za ponižujících podmínek dostat do EU. Bude koketovat s vyhoštěním základny NATO a posílením vazeb na Rusko, což by přivodilo krach amerického rozeštvávání Sýrie," obává se.

Podle něj dnes Erdogan disponuje všemi trumfy, včetně militantních stoupenců ve světě a rozsáhlé turecké menšiny v zemích EU, nejvíce v Německu. "Paní Merkelová se turecké menšiny bojí. Bude vydírat zasláním uprchlíků do bezmocné Evropy a nelze to nebrat vážně. Chce bezvízový styk s EU. A dříve nebo později ho dosáhne. Jo, Turci si ho demokraticky zvolili a Putin mu odpustil," uzavřel.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy