Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z terorismu ustupuje: Zájem Čechů o dovolenou v Egyptě a Tunisku roste

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha - Obavy Čechů z teroristických útoků polevují. Počet objednávek zájezdů do Egypta na září a říjen se v meziročním srovnání zvýšil o 50 procent a do Tuniska o 14 procent. Zájem naopak klesá o Turecko.

Letos se podle Evy Sedlmajerové z portálu Dovolena.cz již nedá očekávat, že ceny last minute zájezdů do nejpopulárnějších destinací budou ještě významněji klesat. "Například u Španělska to může být naopak, zájezdy by na poslední chvíli mohly ještě podražit - podobně, jako se to stalo letos v červenci," dodala Sedlmajerová.

Nejžádanější destinace na období po hlavních prázdninách jsou Řecko, Itálie a Chorvatsko. "Zatímco loni bylo Turecko třetí nejoblíbenější destinací, letos kleslo až na osmou příčku," uvedl marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz Michal Tůma.

Naopak poptávka po zájezdech v zářijových a říjnových termínech do Tuniska a Egypta je meziročně vyšší v řádech desítek procent. Podle mluvčího CK Blue Style Františka Vorla je situace v Egyptě i Tunisku klidná a navíc tyto země lákají nebývale nízkými cenami.

Ceny zájezdů do Egypta, Turecka či Tuniska jsou letos historicky nejnižší. Průměrná cena prodaného pobytu do Egypta se snížila podle údajů Invie o 1680 Kč na osobu na 16.355 korun, v případě Turecka pak o 2509 Kč na osobu na 15.705 korun.

Mezinárodní letiště v Káhiře funguje bez problémů a lze je využívat i pro případné přestupy na navazující lety bez jakýchkoliv omezení. Obdobně funkční jsou i další mezinárodní letiště v hlavních egyptských turistických destinacích jako jsou Hurghada, Marsa Alam, Šarm aš-Šajch, Luxor anebo Asuán.

V celém Egyptě je nadále třeba dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny egyptských bezpečnostních složek a zcela se vyhýbat jakýmkoliv veřejným shromážděním, případně demonstracím. Čeští občané cestující do Egypta by měli vést rovněž v patrnosti výročí významných událostí, během kterých může docházet k násilným akcím. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná, uvedlo MZV ČR na svém webu.

Stejně jako loni roste i letos zájem o podzimní dovolenou v exotice. "Na dovolenou do destinací jako Dominikánská republika, Thajsko nebo Srí Lanka míří nejen dvojice, ale stále častěji také rodiny s dětmi," dodala Sedlmajerová.

Témata:  dovolená Egypt Tunisko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy