Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MPSV chce prodloužit podporu nezaměstnaným nad 50 let

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) příští středu posoudí návrh na prodloužení podpory v nezaměstnanosti lidem nad 50 let o měsíc. Pokud novela zákona o zaměstnanosti získá podporu zákonodárců, budou nezaměstnaní od 50 do 55 let pobírat podporu devět měsíců a lidé bez práce nad 55 let rok.

Průměrná podpora loni v říjnu činila 6375 korun. Změna vyjde ročně podle propočtů ministerstva na zhruba 450,4 milionu korun. Norma také upraví agenturní zaměstnávání.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí má také prodloužit vyplácení příspěvků na společensky účelná místa z jednoho roku na dva roky či zavést elektronickou evidenci takzvaného náhradního plnění, tedy odběru výrobků a služeb od postižených místo jejich zaměstnávání. Pro vyšší ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele návrh počítá se zpřesněním procesu zveřejňování údajů o platebně neschopném zaměstnavateli.

Od změn v pravidlech agenturního zaměstnávání si ministerstvo slibuje, že na trh budou vstupovat pouze ty agentury, které disponují minimálním odpovídajícím zázemím a jsou schopny zaručit minimální účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení. Předpis má zavést půlmilionovou kauci, kterou bude muset agentura složit. Udělování povolení ke zprostředkování práce se má zjednodušit. Novela zákoníku práce zase podle jejích autorů omezí "obcházení předpisů" u pracovní doby, v odměňování a v oblasti sociálního a zdravotního pojištění. Odpovědnost za podmínky bude mít i zaměstnavatel, u něhož budou agenturní pracovníci pracovat.

Témata:  podpora v nezaměstnanosti vláda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy