Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko využívá k šíření svého vlivu Zemana i tajné služby, tvrdí analýza

Jakub Janda, Evropské hodnoty
Jakub Janda, Evropské hodnoty
Foto: evropskehodnoty.cz **www.evropskehodnoty.cz**

Praha - Šíření konspiračních teorií, cílené dezinformace ale i podpora z úst českých politických představitelů jsou podle analýzy think tanku Evropské hodnoty projevy systematické dezinformační kampaně Ruska v České republice.

Podle studie, kterou dnes představili její autoři analytik Evropských hodnot Jakub Janda a reportér časopisu Respekt Ondřej Kundra, se Kreml snaží podrývat důvěru v demokratické politiky a instituce, Evropskou unii a NATO.

"Jako hlavní zájmy Ruské federace jsme identifikovali posilování pozice politických spojenců a využití těchto trojských koní pro posílení vnitřních rozkolů EU a NATO," zmínil Janda jednu ze tří priorit Ruska. Cílem Kremlu je podle zjištění autorů studie také podkopat důvěru názorových oponentů a v dlouhodobém horizontu také vystoupení z EU.

Za hlavního politického spojence Ruska považují analytici prezidenta Miloše Zemana. "Prezident jednoho z členských států EU je pro ně cenným spojencem. Jakákoliv pozice je projevena ruskou stranou, prezident Zeman ji později hájí," řekl Janda, který je dlouhodobým kritikem Zemanova pozitivního vztahu k Rusku. Zeman nedávno odmítl na Jandu reagovat. Kvůli pornografickému videu, které Janda v minulosti natočil, ho nepovažuje za partnera pro diskusi.

Ve studii jsou uvedeny také příklady dalších nástrojů. Její autoři tvrdí, že Kreml kromě politiků využívá pro ovlivnění české veřejnosti také dezinformační kampaně, spřízněné nevládní organizace, podporuje extremistické síly, zneužívá ruskojazyčnou menšinu nebo využívá spojení ekonomických a politických zájmů. Podle Kundry jsou významné také aktivity ruských tajných služeb.

"Neříkáme, že každý Rus, který žije v Česku, je agentem, ale v každém případě tu vidíme lidi, kteří hrají určitou roli v prosazování určitých zájmů," uvedl Kundra. Dodal, že v Česku nepochybně působí i tajné služby jiných zemí. "Jde o to, že cíle ruských tajných služeb a třeba amerických tajných služeb jsou zcela odlišné. Americké tajné služby se nesnaží oslabovat českou demokracii, spíš se snaží bojovat proti terorismu," míní Kundra.

Témata:  Miloš Zeman Jakub Janda Rusko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.