Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odmítáním uprchlíků porušujete ústavu. Wagnerová se pustila do Zemana a Babiše

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová
Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová
Foto: www.zeleni.cz

Praha - Senátorka za Stranu zelených a někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová na svůj Facebook napsala, že „pokud prezident, jakož i ministr financí tvrdí, že nemusíme přijímat žádné uprchlíky, pohybují se za hranou ústavy“. V rozhovoru pro Radiožurnál dodala, že česká ústava hned v prvním článku říká, že Česká republika se zavazuje, že bude respektovat mezinárodní právo.

„Samozřejmě, že nemusíme přijímat všechny uprchlíky. Nemusíme přijímat nelegální uprchlíky. le ti uprchlíci, kteří jsou schopni dosáhnout na status azylový, ty prostě přijmout musíme, protože nás k tomu zavazují mezinárodní smlouvy," připomíná.

Otázku migrace podle ní není ani možné řešit speciálním zákonem, protože nejde jen o český, ale o celoevropský problém. A proto musí být problém řešen se všemi státy Evropské unie. „A nejlépe tím, že by byly vytvářeny jakési soudcovské tribunály, v nichž by zasedli soudci z různých členských států Evropské unie. Takové smíšené tribunály, které by byly situovány někde tam dole v těch místech, kudy uprchlíci přicházejí. Možná ještě lépe - kdyby to šlo, tedy v těch zemích hraničních, přes které jdou z těch svých území. A tam, že by se rozhodovalo," vysvětluje. Jedním dechem ale přiznává, že by to byl problém, protože by se musely změnit předpisy.

O tom, kdo je a kdo není uprchlík, by podle ní Evropa měla rozhodovat společně. „A nebo to budeme dělat každý sám, a budeme tedy trvat na té idei 19. a počátku 20. století o jakémsi izolacionalizmu národního státu, ale potom prostě se pohybujeme absolutně mimo projekt Evropské unie," myslí si. Zároveň ale dodává, že „nemusíme pustit na své území někoho, kdo by představoval bezpečnostní riziko". Na prověřování totožností uprchlíků by podle ní měly spolupracovat všechny evropské tajné služby.

Otázka přišla také za zákaz muslimských plavek – burkin. „Jistě, že jsou typy plavek, které tedy, bohužel jsou způsobilé, možná v očích někoho, narušovat veřejný pořádek. Jako když jsou zejména příliš odhalené. Já myslím, že bavit se o plavkách je téměř až nesmyslné, " podotkla senátorka.

Připomíná, že západní země prožily útoky, které ale byly často spáchány tamními občany. „To znamená lidmi, kteří se tam buď narodili, a nebo získali francouzské občanství. Ano, Francie byla velmi otevřená ke svým bývalým koloniím. My jsme zůstali ušetřeni této koloniální minulosti, takže nás to dědictví netíží. Netíží nás ani to, co tíží Německo, tedy to zvaní gastarbeitři v souvislosti s tureckou populací. To je sice pravda, ale z druhé strany - vyvolávat u nás strach za každou cenu, to si myslím, že dobré není. Tady je potřeba chladná hlava," dodala Wagnerová.

Témata:  Eliška Wagnerová uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy