Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Práce v českých supermarketech: Co se skutečně děje mezi zaměstnanci a vedením?

Penny Market
Penny Market
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Soud minulý týden rozhodl, že třem manažerům diskontního řetězce Penny Market musí vedení proplatit více než milion korun za neuznané přesčasy. Jeden ze žalujících zaměstnanců nyní prozradil, co vše se v obchodě dělo.

"Několikrát jsme vedení Penny informovali, že není možné pracovat tolik hodin. Dokonce i svědek, kterého si pozval Penny Market, náš nadřízený, potvrdil soudkyni, že se pracovalo i 14 hodin za den. Firma ale zaplatila pouze 8 hodin. Neplatily se ani příplatky za svátky, víkendy, noční," řekl v rozhovoru pro idnes.cz jeden ze zaměstnanců, který si nepřál být jmenován.

Všichni tři podle něj pracovali jako oblastní manažeři. "Na této pozici má člověk objíždí 6 až 8 prodejen, má k dispozici firemní vůz i telefon, a to vše i k soukromým účelům. Nicméně vzhledem k tomu, že jsme skoro žádné volno neměli, byl to takový bonus - nebonus. Mzda byla podle smlouvy rovněž nadstandardní, brali jsme to jako ocenění našich profesních kvalit. Ty ocenilo během soudního jednání i několik našich nadřízených - svědků," vysvětlil.

Penny ale podle něj nedodržoval ujednání v pracovní smlouvě a připomínky údajně ignoroval. "Postupně jsme všichni požádali o přeřazení na nižší pozici, na vedoucího prodejny, abychom nemuseli cestovat. Následně jsme požádali Penny o proplacení hodin, ale o tom nikdo nechtěl ani slyšet. Tak jsme se obrátili na právníka," dodal.

Nejvíce mu prý vadilo, že s nimi Penny nekomunikoval. "Chtěli jsme s nimi jednat o zlepšení pracovních podmínek a změně firemní kultury, která byla na úrovni nula. Měli jsme představu, že si nás pozvou do centrály v Radonicích, a že s námi budou mluvit a třeba jen přislíbí, že se postupně podmínky v Penny zlepší. Kdyby se to stalo, tak bychom si ani žádné peníze nenárokovali a těšili se z toho, že nastane pozitivní změna. Bohužel Penny nás dohnalo k tomu, že dnes je to již jen o penězích," tvrdí zaměstnanec.

Témata:  obchody Penny Market

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.