Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvě učitelky za tonutí dítěte v lomu dostaly podmínku, NS trest potvrdil

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Dvě učitelky nedokázaly při výletu na Domažlicko zabránit tonutí 12letého chlapce v přírodním koupališti, dostaly za to podmínku. Nejvyšší soud (NS) trest potvrdil.

Neštěstí se stalo v červnu 2013. Děti z mola skákaly po nohou do hluboké vody. Jeden z chlapců z nejasných důvodů zaplul pod molo, jehož technická konstrukce mu neumožnila vynořit se. Na chlapcovo zmizení pod hladinou upozornily učitelku děti. Hocha našel po několika minutách zástupce provozovatele areálu. Žáka se podařilo oživit, zůstal ale v komatu a po půlroce zemřel.

Pedagožce, která byla přímo na molu, domažlický okresní soud vyměřil 14 měsíců se zkušební lhůtou na 2,5 roku. Třídní učitelka, která plavala s jinou skupinou dětí opodál, dostala 13 měsíců s dvouletým odkladem.

Učitelky v dovoláních uplatnily řadu argumentů, nad tragickou událostí cítí lítost, nikoliv však vinu. Třídní učitelka poukazovala jednak na to, že v okamžiku neštěstí byla s jinou skupinou dětí, dále pak na to, že chlapec možná chtěl molo i s vědomím rizik podplavat, čemuž nemohl nikdo zabránit. Druhá pedagožka argumentovala nebezpečností mola a celkově špatným zabezpečením areálu.

"Byť je práce pedagogických pracovníků náročná a klade na ně velké nároky, nelze slevovat z toho, aby svou těžkou práci (poslání) vykonávali s co největší zodpovědností a důsledností," stojí v rozhodnutí NS. Případem se zabýval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění.

Témata:  učitelé Nejvyšší soud utonutí

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy