Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nedokáží rozlišit islám od terorismu, nemají za sebou léta soužití s muslimskou komunitou, tvrdí muslim

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Praha - Muslimský ředitel školy Alfirdaus Ekhnaifith Bader tvrdí, že Češi ještě nedokážou rozlišit islám od terorismu, protože za sebou nemají léta soužití s muslimskou komunitou jako západ Evropy. Je proto prý potřeba, aby muslimové častěji vyráželi do ulic.

Podle Badera je potřeba více akcí, jako byla ta středeční na Vinohradech, kde muslimové přímo komunikovali s lidmi a společně odsoudili vlnu teroristických útoků, k nimž se přihlásili islámští radikálové.

"Setkání bylo skvělé, dalo nám to pocit, že bychom měli v takových akcích pokračovat dál," řekl ČT24 s tím, že by bylo dobře, kdyby muslimové mohli s lidmi častěji komunikovat přímo. "Píšeme na naše stránky, na Facebook, ale ne všichni lidi čtou," dodal.

Po útoku na redakci francouzského satirického listu Charlie Hebdo řada muslimů na Václavském náměstí vyjádřila svůj odpor. Ekhnaifith ale přiznává, že útoky jsou velice časté. 

Dosud však nezpozoroval, že by česká společnost muslimskou komunitu nějak nepřijímala. "Češi už vidí rozdíl mezi muslimem a teroristou, ale ještě nevidí rozdíl mezi islámem a terorismem," uvedl a dodal, že se to časem změní.

Češi podle něj nemají s islámem zkušenosti. Nejsou u nás ani mešity  a působí zde jen jeden imám. "Na Západě je to jiné, tam muslimové jsou, muslimská centra jsou všude," dodal.

Témata:  muslimové Islám Češi

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy