Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policista měl doma komponenty k výrobě výbušnin, soud ho osvobodil

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jablonec nad Nisou - Policista (35) z Tanvaldska, jenž měl doma komponenty využitelné k výrobě výbušnin, byl dnes zproštěn obžaloby. Rozhodl tak okresní soud v severočeském Jablonci nad Nisou.

Muži hrozilo za nedovolené ozbrojování až pět let, státní zástupce požadoval podmíněný trest a zákaz činnost v ozbrojených složkách. Obvinění policista odmítal. Tvrdil, že nikoho neohrožoval a komponenty nezískával nijak nezákonně.

Podle obžaloby se policista, který je postaven mimo službu, doma pokoušel vyrábět zbraně hromadně účinné. Například v rámci vlastního výzkumného projektu Zedník údajně pracoval na vytvoření desetikilogramové výbušniny, která by měla ničivé účinky jako průmyslová výbušnina používaná při demolici budov.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v jeho bytě ve Velkých Hamrech v březnu 2013. Hasiči tehdy z panelového domu evakuovali 30 lidí. Policistova záliba podle inspekce ale nemohla nějakým způsobem ohrožovat veřejnost.

Soud se případem zabýval podruhé. Při prvním verdiktu samosoudkyně dospěla k názoru, že se trestný čin nestal, a případ postoupila do přestupkového řízení báňskému úřadu. Odvolací soud ale rozhodnutí zrušil a kauzu vrátil k došetření.

Témata:  výbušniny Policie ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy