Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané EU by měli získat možnost volit s předhodným pobytem, navrhuje Dienstbier

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Občané Evropské unie by měli získat možnost volit do zastupitelstev obcí, i pokud mají v Česku jen přechodný pobyt. Počítá s tím novela volebních zákonů, kterou se ve středu bude zabývat vláda.

Spor o účast v komunálních volbách i pro cizince z EU s přechodným bydlištěm řešil před posledními volbami v roce 2014 soud. Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) navrhuje, aby možnost volit do obecních zastupitelstev získali i další cizinci, nejen obyvatelé EU.

Novela volebních zákonů především mění postup při sběru podpisů na petici pro nezávislé kandidáty na prezidenta. Počet potřebných podpisů by se podle jedné z variant návrhu snížil ze současných 50.000 na 8000, podpisy by ale musely být ověřeny. Druhá varianta počet podpisů ponechává, petent by ale u podpisu musel napsat i číslo svého občanského průkazu nebo pasu.

Změna zákonů se ale týká i dalších záležitostí. Jednou z nich je, že v obecních volbách budou moct nově volit i občané EU s přechodným pobytem v Česku. V minulosti se těchto voleb mohli účastnit jen lidé s trvalým bydlištěm. Omezení kritizovala i ombudsmanka Anna Šabatová. Na základě její výzvy se jeden ze slovenských občanů žijících přechodně v Česku obrátil na soud, který v roce 2014 rozhodl v jeho prospěch a zapsal ho do seznamu voličů. Státní volební komise poté doporučila všem obecním úřadům, aby umožnily v obecních volbách v říjnu 2014 účast i obyvatelům EU s přechodným pobytem na území ČR.

 

Témata:  Jiří ml. Dienstbier volby EU

Aktuálně se děje

2. června 2024 14:25

Trump je nově na síti TikTok, kterou chtěl před lety zakázat

Bývalý americký prezident Donald Trump se připojil na sociální síť TikTok, kterou chtěl dříve zakázat. Vlastníkem platformy je čínská společnost ByteDance, jejíž působení v USA se snaží americká vláda omezit. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy