Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bratři Rathové na sebe podali žaloby kvůli dědictví

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Spory bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha a jeho bratra Michala kvůli dědictví po otci budou mít soudní dohru.

Michal Rath podal na někdejšího vlivného politika žalobu, v níž ho viní ze zanedbání péče o umírajícího otce, uvedl na svém webu Radiožurnál. Exposlanec zase na bratra podal trestní oznámení, v němž sourozence viní z krádeže šperků po matce.

Když v roce 2014 zemřel tehdy třiaosmdesátiletý Ratmír Rath, jeho syn David veřejně obvinil z podílu na jeho smrti soudce Roberta Pacovského, jenž měl na starosti Rathovu korupční kauzu a který odmítl odročit hlavní líčení. Rathův starší bratr Michal však nyní podle Radiožurnálu nabízí jinou verzi: za smrt Ratmíra Ratha podle něj nese odpovědnost David Rath.

Rath senior podstoupil v srpnu 2014 operaci srdce. Po propuštění z nemocnice se zotavoval u Davida Ratha v Hostivici, avšak pár dní poté zemřel. "Otec před úmrtím trpěl vysokými teplotami a dalšími zdravotními obtížemi, avšak místo urychleného přemístění do nemocnice či alespoň poskytnutí účinných antibiotik v infuzích byl ponechán doma a antibiotika mu byla podána pouze perorálně, přičemž tato mají velmi zpožděný účinek," napsal Michal Rath do žaloby.

S její pomocí se snaží zvrátit otcovu závěť, v níž odkazuje veškerý majetek mladšímu Davidovi. "Smutné je, že se o otce nestaral a vše nechal na mě. Možná má teď výčitky za své chování k otci a snaží se je maskovat," reagoval David Rath.

Zanedbání péče představuje vedle zpochybnění samotné závěti Ratmíra Ratha jeden z hlavních motivů žaloby na určení dědice. Bratři Rathové se podle Radiožurnálu v dědictví přetahují o 20 milionů korun a další tajemná zahraniční konta vedená na jméno Ratmíra Ratha. Právě tato konta začal hledat vyšetřovací tým, který rozkrýval korupční spiknutí ve Středočeském kraji. Bývalého hejtmana podezřívá i z dalších korupčních skutků a z legalizace výnosů z trestné činnosti.

David Rath zase podal na bratra trestní oznámení, podle něhož Michal po smrti otce z bezpečnostní schránky odcizil šperky po matce. Starší syn ale tvrdí, že šperky skutečně dostal, sama matka je však věnovala jeho dcerám.

Témata:  David Rath 1

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy