Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brabec stáhl návrh na zvýšení poplatků za vodu

Richard Brabec /ANO/, 15. ministr životního prostředí ČR
Richard Brabec /ANO/, 15. ministr životního prostředí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal rozhodnutí ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) stáhnout návrh na zvýšení poplatků za čerpání spodních vod.

Podle kritiků by mohla novela vodního zákona zvednout poplatky za vodu až o 17 procent. "Vítám, že ministr životního prostředí dnes stáhl svůj návrh na zdražování vody. ČSSD by ho ve vládě nepodpořila," uvedl Sobotka na twitteru.

Premiér v inzerátech uvádí, že ČSSD je proti zdražování vody a zve k říjnovým krajským a senátním volbám. Brabec kampaň sociálních demokratů v tisku označil za "podrazáckou".

Podle ministra novela pouze reaguje na zadání, které loni schválila vláda, když přijala koncepci hospodárného nakládání s vodami. "Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje," řekl Brabec.

Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun.

Témata:  Richard Brabec Bohuslav Sobotka voda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy