Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na prezidenta Hilšer píše politikům: Lidé vám nevěří, můžete to změnit

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha - Kandidát na prezidenta republiky Marek Hilšer posla senátorům otevřený dopis. Tvrdí v něm, že od 90. let minulého století se nastavení pravidel pro hospodaření stran a financování kampaní zásadním způsobem nezměnilo, ale schvalování legislativy pro finanční kontrolu občanů jde velmi rychle. Jedná se podle něj o jistý druh politického pokrytectví.

"Vážené senátorky a senátoři, 24. srpna 2016 budete rozhodovat o osudu reformy financování politických stran a volebních kampaní. Leží před vámi novela zákona o sdružování v politických stranách a novela volebních zákonů," píše úvodem svého dopisu.

Upozorňuje, že podle průzkumů je důvěra občanů v politické strany v ČR jedna z nejnižších v EU. "Politika je velkou částí společnosti vnímána jako špinavý a neprůhledný obchod sloužící především zájmům úzkých zájmových skupin a klientelistických sítí před zájmy veřejnosti. Významnou roli v tom nepochybně sehrává korupce prostupující politické strany a opakované kauzy s tajemnými dárci a černými konty," podotkl.

Znepokojení podle něj vyvolává také stále větší vzájemné prorůstání ekonomické, politické a mediální moci a stavu hluboké nedůvěry a nespokojenosti občanů tak využívají populistická hnutí obracející se proti demokracii jako takové. "Obnovení důvěry občanů v politickou reprezentaci představuje zásadní úkol pro demokratické strany. Co nejvyšší transparentnost systému financování politických stran a jejich volebních kampaní je jednou z cest, jak důvěru občanů postupně obnovovat. Bez nastavení mantinelů a veřejné kontroly finančních toků do politických stran budeme setrvávat ve stereotypech korupční kultury 90. let a opoziční smlouvy," dodal.

V dopise Hilšer dále uvádí, že za uplynulých dvacet let se nastavení pravidel pro hospodaření stran a financování kampaní zásadním způsobem nezměnilo a jeho kontrola je ryze formalistická a neúčinná. "Zatímco schvalování legislativy pro finanční kontrolu občanů jde velmi rychle, viz bleskové prosazení elektronické evidence tržeb, schvalovaní pravidel pro kontrolu a transparentnost financování politických stran a politiků probíhá jen velice zdlouhavě a s obstrukcemi, a to i přesto, že politické strany boj s korupcí před volbami často zdůrazňují. Jedná se o jistý druh politického pokrytectví, který veřejnost citlivě vnímá," obává se.

Senátoři nyní podle něj stojí před hlasováním o novelách, které jsou sice značně okleštěné, neboť jsou například z transparentního účetnictví vyjmuty provozní výdaje stran nebo v nich nejsou obsaženy ustanovení o zvýšení sankcí za porušování pravidel aj., ale přesto přinášejí významný posun v protikorupční legislativě.

"Obracím se na vás, abyste se jako zastupitelé občanů řídili zásadou, že politika je služba veřejnosti, nehleděli na čistě stranické zájmy a statečně se svým hlasování postavili za veřejný zájem, tedy maximální transparentnost politického jednání," vyzval.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Marek Hilšer

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy