Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podraz ze strany ČSSD, burcuje Babiš kvůli vodě

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Připravovaná novela vodního zákona, podle které se měly zvednout poplatky za vodné a stočné, bude prozatím stažena. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) oznámil, že nechce, aby byla novela využita jako zástěrka vodohospodářských společnostní k navyšování cen. Stažení zákona vyvolalo nový spor mezi ANO a ČSSD.

Podle Ministerstva životního prostředí je podzemní voda nadužívána, novela měla motivovat vodohospodářské společnosti k tomu, aby využívaly více povrchové vody a tu podzemní nechaly na období sucha. Vybrané poplatky by pak měly být použity například k budování nových zdrojů pitné vody.

"Náš návrh také obsahoval nástroj na zlepšení kvality povrchových vod, protože i v této oblasti má ČR stále rezervy," doplnila náměstkyně ministra Berenika Peštová.

Ministerstvo životního prostředí je stále přesvědčeno, že je zvýšení pod sociálně únosnou mírou. V roce 2013 činila průměrná výše ceny vodného 40,8 korun za jeden kubík vody. Při průměrné roční spotřebě 36,5 kubíků by náklady na vodné byly cca 1489 korun na osobu.

Pokud by budoucí nárůst ceny vodného zahrnoval pouze nárůst poplatku za odběr podzemní vody, činilo by vodné v roce 2022 pro jednu osobu 1595. (při odběru 50 % podzemní a 50 % povrchové vody a stejném průměrném odběru) Šlo by o navýšení 106 korun.

Klasický podraz od ČSSD, ozvalo se hnutí ANO

Premiér Bohuslav Sobotka v inzerátech uvádí, že ČSSD je proti zdražování vody a zve k říjnovým krajským a senátním volbám.

"Je to klasický podraz ze strany ČSSD. My jsme jich zažili několik - kouření, migrace," řekl ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš novinářům. Zdůraznil, že vláda ministrovi uložila, aby se poplatky zabýval. Zatímco provozovatelé podle něj inkasují "velké peníze" stát z toho dostává dvě koruny, poznamenal. Uvedl také, že na kampani se podílely vodárenské firmy.

Brabec uvedl, že chce o novele dál diskutovat. Příští týden by měl podle sociálních demokratů poslancům zemědělskému výboru osvětlit výpočty ministerstva, podle kterých novela zákona zdraží pitnou vodu pouze o 18 korun na osobu a rok. "Toto číslo považuji za absolutně nereálný odhad, když studie dalších odborníků hovoří přibližně o navýšení řádu vyšším, než opakuje pan ministr," uvedl v tiskové zprávě ČSSD místopředseda výboru Ladislav Velebný.

Témata:  Andrej Babiš Richard Brabec Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy