Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Web Agrofertu se opět stal terčem hackerů

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Web společnosti Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) opět napadli hackeři. Upozornil na to server Lupa.cz. Jde už o několikátý podobný útok za poslední týdny.

K útokům se hlásí skupina Guardians of Cyber World, která tak protestuje proti novým zákonům přinášejícím elektronickou evidenci tržeb (EET) či cenzuru webů.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka potvrdil, že během dneška nějaké útoky byly, nejde ale podle něj o nic nového. „Je to to, co už se odehrávalo v posledních týdnech a měsících. Není to nic nového, my v té záležitosti spolupracujeme s policií," řekl mluvčí.

Podle něj šlo o útok typu DdoS. V praxi to znamená, že web je na pár minut vyřazen z provozu tím, že má mnoho přístupu ve velmi krátkém časovém úseku.

Server Lupa.cz píše, že se nově útoky zamířit také na stránky hnutí ANO a na web TOP 09. „Útoky budou trvat do pátku 26. srpna a pokud pan Babiš neodstoupí od nově vzniklých zákonů, které podporuje (EET a zákon o hazardních hrách, který umožňuje cenzurovat libovolný web na internetu), tak budou útoky pokračovat a stupňovat se," vzkázal podle serveru útočící subjekt.

K předchozím útokům se hlásili hackeři z tuzemského hnutí skupiny Anonymous. Hnutí chtělo původně útoky stupňovat, současné akce se ale zříkají. „Do budoucna jsme se rozhodli pro umírněnější formu protestů, jako jsou veřejná shromáždění, petice a podobně," vzkázali serveru Lupa.cz.

Skupina nazvaná Guardians of Cyber World (dříve Cyber Phantoms) se označuje za jednu z nejsilnějších organizací v této oblasti v Česku, která má „bojovat za lidská práva a za svobodu všech".

Témata:  hackeři Agrofert

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy