Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divoká noc: Mladík měl v těle nebezpečnou látku. Prý mu ji někdo namíchal do alkoholu

Alkohol, ilustrační fotografie
Alkohol, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Plzeň - Policisté z Plzně se snaží přijít na kloub záhadné otravě 27letého muže. V jeho těle našli lékaři chemikálii používanou v nemrznoucích směsích do aut. Mladík, kterému šlo o život, tvrdí, že mu jed někdo namíchal do alkoholu. Byl ale tak opilý, že si ani nepamatuje, kde všude byl.

Bolesti hlavy, malátnost, srdeční arytmie a selhávání ledvin - takové příznaky měl mladík po požití etylenglykolu. Jak k tomu přišel, sám neví. Z 10. na 11. srpna popíjel v několika hospodách a barech. Už si ale nepamatuje v jakých, pohyboval se na Slovanech. Následující den se mu přitížilo.

"Pacient je u nás stále hospitalizovaný a jeho zdravotní stav je stabilizovaný. Je při vědomí. A lékaři předpokládají ještě nějaká vyšetření," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriela Levorová. Vyhráno mladík ale ještě nemá, stále mu hrozí trvalé poškození ledvin.

Policisté pracují s několika verzemi. Mladíka se možná někdo pokusil zabít. Mohlo jít ale i o nepovedený žert nebo zvědavost, co chemikálie s mužem udělá. "Těžko říct, když tady máte hodně lidí, tak si toho nevšimnete," odpověděla barmanka na dotaz, zda by si všimla, kdyby jeden druhému hodil něco do pití.

"V jeho těle se nenalezly stopy methylalkoholu, což je látka používaná k pančování alkoholu," vyvrátila ale domněnku policejní mluvčí Hana Štefflová.

Jenom na Slovanech je asi stovka barů a hospod. Policistům se přesto už podařilo podle informací televize Nova vytipovat pět až šest podniků, ve kterých mladík popíjel. Odebrali tam vzorky alkoholu a poslali na expertízu.

Mnozí si ještě pamatují na skandál s etylenglykolem v rakouských vínech z poloviny osmdesátých let. Etylenglykol totiž podstatně vylepšuje chuť vína. Aféra s metanolem v tvrdém alkoholu pak v Česku vypukla na konci roku 2012.

Témata:  alkohol otrava Plzeň

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy