Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztohoven znovu u soudu: Policisté tvrdí, že udělali všechno proto, aby se standarta našla

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 opět projednává případ skupiny Ztohoven. Jeden ze strážníků vypověděl, že policisté udělali všechno pro to, aby prezidentskou standartu našli.

Členové skupiny Ztohoven loni na střeše Pražského hradu stáhli prezidentskou standartu a nahradili ji červenými trenkami. Čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci, hrozí jim až tři roky vězení.

Soud se k případu vrátil po téměř dvou měsících. Vyslechl dva policisty, kteří ohledávali lešení a hledali standartu. Poškození střechy však nezkoumali. "Byli jsme vysláni hledat standartu a neobvyklé předměty, které by se tam mohly nacházet," uvedl jeden z policistů. Podobně vypovídal i druhý

Obžalovaný David Hons se chtěl obou zeptat na jejich vztah ke standartě a na to, jací jsou vlastenci, soudkyně Šárka Šantorová však otázku nepřipustila.

Trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana.  Hrad požaduje 88.000 korun jako náhradu majetkové újmy, dalších 310.000 korun chce za nemajetkovou újmu. Umělci už dříve uvedli, že jsou připraveni zaplatit za poškozenou střechu i za standartu, nesouhlasí však s výší škody.

Témata:  Ztohoven Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy