Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka nechce muslimskou komunitu. A zahraniční média mají žně

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Český premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý pro list Právo uvedl, že si nepřeje, aby v Česku vyrostla silná muslimská komunita. Jeho slova zaujala také v zahraničí, dokonce i na tak exotických místech, jako jsou Singapur nebo Nigérie.

Sobotka poskytl rozhovor v souvislosti s příjezdem německé kancléřky Angely Merkelové. V něm mluvil o uprchlících i o tom, že není možné tvrdit, že „uprchlík rovná se terorista". Poukázal však také na to, že řada teroristů se narodila přímo v Evropě.

„To jsou samozřejmě otázky, které jsou aktuálnější v Německu. My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Popravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila i s ohledem na ty problémy, které vidíme," uvedl.

Server Channel NewsAsia se sídlem v Singapuru v té souvislosti připomíná, že v české populaci, která čítá asi 10,5 milionu lidí, žije 10 až 20 tisíc muslimů. Zároveň píše o tom, že Merkelová vyzvala země Evropské unie, aby přijaly větší podíl uprchlíků – čemž se Česko brání.

Server dodává, že se kancléřka také setká s prezidentem Milošem Zemanem, který „na počátku měsíce řekl, že by nepřijímal vůbec žádné migranty" a že migrační politiku Merkelové označil za „absurdní".

„Muslimové nejsou v České republice vítáni," píše nigerijský server Vanguard. I toto médium připomíná, že Česko a ostatní státy Visegrádu - Polskem, Maďarskem a Slovenskem - jsou proti stálému systému uprchlických kvót do evropských zemích, který prosazuje Merkelová. Ve stejném duchu informuje i další nigerijský server Punch.

Server Oriental Times pak píše, že „Česká republika muslimy nepotřebuje". „Předseda vlády České republiky, Bohuslav Sobotka, varoval muslimy aby necestovali do zemí východní Evropy," píše server. Dodává, že ačkoliv Sobotka sdílí německou snahu zastavit příliv uprchlíků ze Středního východu, má jeho země jiné názory na to, jak toho dosáhnout.

Témata:  Bohuslav Sobotka muslimové média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy