Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda projednává změnu ústavy, některé věci zůstanou

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí a Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí a Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes projednala novelu volebních návrhů a dospěla k závěru, že by se ústava měnit neměla. Počet podpisů pro kandidáta prezidentské volby tak zůstane 50 tisíc, ale podporovatelé budou muset napsat číslo dokladu.

O výsledku novináře informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministři vybírali ze dvou variant. Odmítli tu, podle které se měl počet potřebných podpisů snížit na 8000, podpisy by ale musely být ověřeny.

Změna v pravidlech pro kandidáty prezidetnské volby má zabránit opakování sporů, které předcházely první přímé volbě před více než třemi lety.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na twitteru doplnil, že vláda odmítla rozšířit volební právo pro cizince ze zemí mimo EU.

Mění se také ustanovení zákonů týkající se hlasování na českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Podle důvodové zprávy změn zákonů totiž při volbě prezidenta v roce 2013 vyvstal problém kvůli přechodu na zimní čas u zastupitelských úřadů v Jižní Americe, když zákon nepočítal s tamním časovým posunem. Hlasy by se tam při dodržení doslovného znění zákona začaly sčítat ještě v době, kdy mohli lidé hlasovat.

Témata:  vláda prezident ČR volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy