Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hofer nemůže být prezidentem, dopadlo by to špatně varuje Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vídeň - Pokud by v opakovaných rakouských prezidentských volbách na podzim zvítězil kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer, oslabilo by to postavení Vídně v evropské i světové politice. V rozhovoru s rakouským časopisem Profil to řekl bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kritizoval také některé hlasy z FPÖ volající po odchodu Rakouska z Evropské unie, podle něj by to bylo šílenství.

"Neznám pana Hofera osobně, ale pokud se podívám na jeho politická stanoviska, vidím, že by pro Rakousko nebylo dobré, aby se stal prezidentem," řekl Schwarzenberg. Podle něj Hofer nezastává žádné pevné názory ve vztahu k EU, takže by v Bruselu nebyl vnímán jako spolehlivý partner. "Hofer jako prezident by takovými svými hrami podkopal rakouskou pozici v EU, ale i ve světě," řekl český politik.

Schwarzenberg také kritizoval to, že mnoho rakouských politiků vystupuje nyní k EU kriticky a že zaznívají i hlasy, aby Vídeň následovala britského příkladu a unii opustila. "Odchod Rakouska z EU by samozřejmě byl šílenství. Musíme se podívat na rakouskou polohu - kromě Švýcarska a Lichtenštejnska je obklopeno jen státy EU. Většina vývozů míří do EU. Takže můžu s jedním anglickým příslovím říct: Takové referendum potřebujeme asi jako díru do hlavy," uvedl Schwarzenberg.

Český politik také přímo podpořil Hoferova protikandidáta v prezidentských volbách, bývalého předsedu Zelených Alexandera Van der Bellena. "Van der Bellen s posledních 20 letech nepřišel s žádným vyjádřením, které by mě rozčílilo. O Hoferovi to bohužel neplatí," řekl.

Van der Bellen přitom v minulosti často kritizoval Česko kvůli jaderným elektrárnám v Temelíně i v Dukovanech a Slovensko kvůli elektrárně Mochovce. V roce 2001 se ale vyslovil proti snaze politiků FPÖ podmínit vstup ČR do Evropské unie neuvedením Temelína do komerčního provozu.

Druhé kolo rakouských prezidentských voleb se bude opakovat v říjnu. Výsledky toho původního, které se uskutečnilo v květnu, zrušil ústavní soud kvůli nesrovnalostem při sčítání hlasů korespondenčního hlasování. Původně ve volbách zvítězil Van der Bellen s náskokem jen 30.863 hlasů, o jeho vítězství rozhodly až korespondenční hlasy.

Na konci července průzkumy ukazovaly, že i opakovaný souboj obou kandidátů bude velmi těsný. Hofera v průzkumech podporovalo 52 procent Rakušanů, Van der Bellena 48 procent.

Témata:  Rakousko Karel Schwarzenberg Norbert Hofer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy