Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor: Policie vám nově bude moci vyrazit dveře kdykoliv

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Lidé, kteří legálně vlastní střelné zbraně, musí počítat s tím, že policie dostane novou pravomoc. Bude si moci pro zbraň dojít až do jejich bytu i bez souhlasu soudu. S návrhem vlády souhlasili ve čtvrtek poslanci z výboru pro bezpečnost. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Poslankyně Jana Černochová z ODS proti navrhovanému opatření protestuje – je to podle ní nepřípustný zásah do soukromí a může to být zneužito k „šikaně zákona dbalých legálních držitelů zbraní", píše MF Dnes.

Právo takto zabavit zbraň mají mít jen policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. "Je to pravomoc daná policii. Soud do toho vstupovat nebude," řekl předseda výboru Roman Váňa z ČSSD. Nepovažuje to za neoprávněný zásah do soukromí občanů. Argumentuje, že na to poslanci mají i posudek od Nejvyššího státního zastupitelství.

"Policie může mít důvodné podezření. Vyzve občana, aby zbraň odevzdal. Teprve když to neudělá, může si pro ni dojít. A ano, v případě nutnosti bude moci i vyrazit dveře," připustil Váňa. Chtít předchozí souhlas soudu podle něj není možné, protože půjde o úkon ve správním řízení, rozhodovat by musel správní soud a ten, jak řekl Váňa, nemá stálou pohotovost.

Policista bude moci zadržet zbraň například kvůli podezření, že zdravotní stav jejího legálního majitele se změnil tak, že by mohl ohrožovat životy jiných lidí, píše list.

Naopak další zamýšlené omezení – zkrácení platnosti zbrojních průkazů z deseti na pět let – výbor zamítl. "Domnívám se, že všechna navrhovaná opatření řeší problém případné ztráty zdravotní způsobilosti držitele, proto se zkrácení termínu jeví jako nadbytečné," podotkl šéf výboru pro bezpečnost Váňa.

Témata:  Policie ČR

Aktuálně se děje

10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy