Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč navštíví Merkelová Prahu? Jeden z důvodů je překvapující

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Praha - Německá kancléřka Angela Merekelová nejede do Česka zdaleka jen kvůli tomu, aby se s českými politiky dohadovala o osudu uprchlíků. Zajímají ji i inteligentní roboti, které staví na ČVUT.

Německá strana koneckonců tvrdí, že hlavním důvodem návštěvy kancléřky v Česku je právě věda a ne politika. Proto Merkelová v nabitém programu našla místo na návštěvu právě ČVUT.

Jak upozorňuje deník MF DNES, Merkelovou zajímají především špičkoví roboti, které týmy odborníky na univerzitě konstruují. Stroje totiž dokáží sami pozorovat svět, vyhodnocovat ho a rozhodovat se, co je a co není důležité. Zkrátka přemýšlejí.

Roboty má na svědomí Český institut informatiky, kybernetiky a robotiky (CIIRC), který spolupracuje s řadou významných německých firem.

CIIRC tak může sloužit jako ukázka úspěšné česko-německé spolupráce, což je zřejmě důvod, proč Merkelová při své krátké návštěvě Česka zamíří právě sem.

Čeští a němečtí vědci nyní zjišťují, zda se jejich myslící roboti dají využít při záchranných pracích například během živelných pohrom. Nebo zda se dají chytré stroje nasadit ve velkých průmyslových skladech.

Témata:  Angela Merkelová ČVUT Roboti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy