reklama

Podle něj minimálně z české strany existuje snaha se o tzv. uprchlické krizi moc nebavit. Proto premiér Bohuslav Sobotka nadhodil pro diskuzi s německou kancléřkou Angelou Merkelovou téma evropské armády, tvrdí Kaiser.

"V západní Evropě neexistuje společnost – teď nemluvím o státech – která by si přála posilování muslimské menšiny. Tady v tom je dokonce Česká republika západoevropská," řekl Českému rozhlasu Kaiser.

"Musím odporovat. Mám zkušenost se životem jak v Německu, tak v ČR a to, jakým způsobem se obyvatelstvo aspoň bývalého Západního Německa staví k integraci cizinců, to je prostě absolutně rozdílný postoj, než jak to vnímají lidé tady," reaguje novinářka Lída Rakušanová.

"Myslím si, že za tím bude možná to, že před rokem, měsíc před rozhodnutím nekontrolovat lidi přicházející do Německa, byla vystavena dost nepříjemné mediální masáži," reaguje Kaiser a připomněl tak televizní záznam, ve kterém Merkelová rozplakala palestinskou holčičku. "To se tehdy na ni sesypal takový déšť odsudků, že se potom do měsíce začal chovat jinak. To, jak to Merkelová chce zvládnout, zatím se mi zdá, že nikdy nedefinovala. Jen opakuje, že má nějaký plán," dodal.

Rakušanová však vyjmenovala konkrétní kroky plánu, o kterém se zmiňuje Kaiser. Patří mezi ně, že se uprchlíci musí naučit německy, přizpůsobit se názorům a hodnotám, brání vytváření ghett a jednou z otázek je oblečení. "To jsou všechno docela konkrétní věci, které odporují tomu, že by Merkelová vůbec nic neměla. Fakt ale je, že Merklová řekla 'my to zvládneme' a pak už se o to nestarala. Nechala to na lidech, kteří se velmi nadšeně angažovali v uprchlické otázce. Ale když viděli, že jsou v tom sami, tak byli nervóznější a nervóznější. Naštěstí se ale ty úřady vzpamatovaly a začalo se o tom přemýšlet ze shora," uvedl v pořadu Pro a proti.

"V Německu absolutně chybí představa, kolik lidí chce přijmout a akceptovat. Rád bych jako zájemce o Německo od nich slyšel, co je pro ně ještě zvládnutelné," uvedl Kaiser.

"To, že neřekli nějakou horní hranici a že se tomu Merkelová vzpírá, má velice pádný důvod. Tito lidé přicházejí z oblastí rozvrácených válkou a utíkají, protože se bojí o holý život – ačkoli tady panuje přesvědčení, že sem jdou jen za lepším životem. A právě proto z hlediska nejen základní lidskosti, ale hlavně z mezinárodního práva, mají tito lidé právo na ochranu. A tohle v Německu začíná fungovat. Je to podobné, jako když byla válka na Balkáně a přicházeli muslimové z Bosny. Když válka skončila, byli posláni opět domů," opáčila novinářka.