Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová míří do Prahy. Její odpůrci už pochodují v ulicích

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Odpůrci německé kancléřky Angely Merkelové, která dnes dorazí na návštěvu Česka, vyrazili do ulic. Zatímco jedni jezdí po Praze s billboardy, jiní staví na Palackého náměstí barikádu.

Německá kancléřka Angela Merkelové se postarala o největší muslimskou invazi na Evropu za posledních 300 let. Tak vnímají její příjezd členové hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD), kteří před Úřadem vlády postavili z papírových krabic symbolickou "Němou barikádu", která symbolizuje odpor proti okupantům a nenávistným rasistickým ideologiím.

Za přítomnosti předsedy hnutí Tomia Okamury poté členové z krabic použitých na barikádu postavili na Palackého náměstí "Veselou zeď" s výstavou karikatur, které zaslali občané a které vykreslují "nehynoucí přínos" německé kancléřky evropské civilizaci. "Vybrané obrázky také otiskneme v humoristickém občasníku Veselý imigrant. Nejlepší a nejvtipnější kresbu oceníme velkou porcí tureckého medu," dodávají členové SPD.

Návštěvu německé kancléřky Merkelové v ČR považují za "drzou politickou provokaci." "Dlouhé utajování termínu a průběhu návštěvy připomíná doby totalitních papalášů a je důkazem strachu evropských politických elit z názorů občanů. Kancléřku Merkelovou zde potřebuje pouze současná česká Sobotkova a Babišova vláda, aby si poslechla instrukce, co má dělat. Čeští občané ji zde nechtějí ani nepotřebují," tvrdí Okamura.

Proti Merkelové se staví také Svobodní, kteří vyrazili do ulic s pojízdnými billboardy. "Frau Merkel, kein Diktat, sonst #czexit" hlásají billboardy napsané v němčině, v překladu "Paní Merkelová, žádný diktát, jinak #czexit". Jízdu současně doprovází z ampliónů na autech proslov europoslance a předsedy Svobodných Petra Macha: "Do Prahy dnes přijela německá kancléřka Angela Merkelová za premiérem Sobotkou. Strana svobodných občanů má pro ni jasný vzkaz. Vážená paní Merkelová, nenecháme si už diktovat žádné kvóty z Bruselu. To raději z Evropské unie odejdeme a půjdeme vlastní cestou!"

"Nelíbí se nám, že některé země se naučily v EU protlačovat věci silou, zatímco dřív se vždy hledala shoda všech. Paní Merkelová si zjevně myslí, že co si zamane, to prosadí i přes odpor jiných zemí, ať už jde o silnější integraci EU, bezvízový styk s Tureckem nebo třeba migrační kvóty," dodal předseda Svobodných a poslanec Evropského parlamentu Petr Mach.

Hnutí Úsvit - Národní demokracie a Blok proti islámu předaly dnes u příležitosti návštěvy kancléřky Merkelové premiéru Bohuslavu Sobotkovi petici proti imigračním kvótám. "Premiér Sobotka tento týden prohlásil, že v ČR nechce mít silnou muslimskou komunitu. Proto jsme mu dnes přinesli naší celoevropskou petici proti imigračním kvótám," řekla před Úřadem vlády poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

"V případě, že nepodepíše, bude nám jasné, že se opět jedná jen o předvolební sliby, takové Sobotkovy vývrtky a že po volbách zase otočí," doplnila jí předsedkyně Bloku proti islamizaci Jana Borkovcová.

Úsvit s Blokem proti islamizaci svolávají na čtvrtek do hlavního města celou sérii demonstrací při příležitosti návštěvy spolkové kancléřky Angely Merkelové.

Demonstrovat budeme nejprve před budovou ČVUT. Od 17 hodin se demonstrace přesune na Prašný most k Pražskému hradu, kam kancléřka přijede za českým prezidentem Zemanem. Poslední akce se uskuteční od 18:30 před Lichtenštejnským palácem, kde má mít Angela Merkelová závěrečnou oficiální večeři. My zde v kontrastu s tím uspořádáme akci „Český oktoberfest aneb českým pivem a bavorskou klobásou proti islamizaci".

Témata:  Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Úsvit - Národní koalice Svobodní

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.