reklama

Sankce proti Rusku podle Zemana nikomu nepomohly. Na trh se kvůli zablokování vzájemného obchodu mezi EU a Ruskem dostaly přebytky vepřového a zablokoval se vývoz mléka a mléčných výrobků, řekl prezident.

"Sankce jsou výrazem bezradnosti. A mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje dosud bohužel váhavé stanovisko a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí," vyzval Zeman.

Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. "Stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce," řekl Zeman. Vyjádřil také přání, aby za rok při zahájení Země živitelky už byly sankce zrušeny.

Zeman v minulosti opakovaně řekl, že sankce nepovažuje za účinné, a vyzýval k jejich zrušení. Sankce proti Rusku jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů, řekl ve středu při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě.