Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruských sankcí bylo dost, zrušte je, vyzval Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Česká republika by se měla připojit k zemím, které navrhují zrušit sankce Evropské unie proti Rusku, řekl dnes prezident Miloš Zeman při zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Sankce podle něj poškozují české zemědělce i český průmysl a jsou výrazem bezradnosti. EU sankce vůči Rusku vyhlásila kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, Zeman je kritizoval už dříve.

Sankce proti Rusku podle Zemana nikomu nepomohly. Na trh se kvůli zablokování vzájemného obchodu mezi EU a Ruskem dostaly přebytky vepřového a zablokoval se vývoz mléka a mléčných výrobků, řekl prezident.

"Sankce jsou výrazem bezradnosti. A mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje dosud bohužel váhavé stanovisko a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí," vyzval Zeman.

Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. "Stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce," řekl Zeman. Vyjádřil také přání, aby za rok při zahájení Země živitelky už byly sankce zrušeny.

Zeman v minulosti opakovaně řekl, že sankce nepovažuje za účinné, a vyzýval k jejich zrušení. Sankce proti Rusku jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů, řekl ve středu při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě.

Témata:  Miloš Zeman EU protiruské sankce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy