Píseň o Martinu Konvičkovi (0:56) | video: YouTube

Zhruba minutové video písňovou formou popisuje nedělní akci z pohledu obyčejného člověka, který se procházel Prahou, přičemž se stal svědky Konvičkovy estrády. "Jdem si takhle na procházku já a moje Dagmar, když v tom slyším jak tu někdo křičí Alláh Akbar. Málem jsem si z toho stříknul do baloňáku, a on to docent Konvička na Staromáku," zpívá se v písni.

"Hele, zvíře, co má hrby, před ním jede Hummer, tohle musel vymyslet nějakej hroznej mamrd. Chapi dali dneska vostrý do poplašňáku, vede je sám Konvička na Staromáku," zpívá dále autor písně, která dnes dorazila do redakce.

Na Staroměstské náměstí dorazili v neděli odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Událost odsoudili zejména politici. "Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

"Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit. Policie by měla důsledně dbát na dodržování zákonů," komentoval pro deník Právo premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, proč "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky podle něj mohly být fatální.

I světové deníky si všimly nedělní akce. "Nechutný čin byl protiimigrační protest s názvem Obsazení Prahy, o kterém věděla radnice i policie," napsal britský Daily Mail. "Je šokující, že policie celou akci povolila. Stopli ji až v polovině, kdy se skupina zrovna chystala předvádět popravu vězně," napsal deník The Sun, který celou akci odsoudil a v titulku ji popsal jako "teror v Praze."

"Místo protestu panika," popisuje demonstraci deník New York Times. "Falešná okupace vyvolala zmatek mezi turisty. Mnoho přihlížejících utíkalo ve strachu o svůj život. Lidé zakopávali o židle v restauraci," popsal zmatek na Staroměstském náměstí The New York Times, který ve článku zdůraznil, kolik turistů do Prahy jezdí.

Demonstraci zaregistrovaly také německé a rakouské deníky. Rakouský deník Krone napsal, že akci zorganizoval pravicový populista Martin Konvička. "Přestrojil se za muslima a táhl za sebou velblouda. Jeho příznivci pokřikovali Alláhu Akbar (Bůh je veliký)," píše tisk.

– Globe24.cz

100

Bohnice při léčbě ženy, která vraždila v obchodním domě, nepochybily.…

Čtěte dále