Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Íránu odjede podnikatelská mise českých firem

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Praha - V Íránu bude od 6. do 11. října jednat další mise českých firem. Zhruba dvacítka podnikatelů doprovodí náměstka ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického. Navážou na úspěch dubnové mise Hospodářské komory ČR, během níž se podařilo například společnosti Energo-Pro získat zakázku za 15 milionů eur (405 milionů korun) na dodávku dvou vodních turbín pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin. Komora to dnes uvedla na svém webu.

Podnikatelskou misi povede předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR a zástupce frýdecko-místeckého prodejce elektronického a elektrického vybavení pro letiště TRANSCON ELECTRONIC SYSTEMS Ilja Mazánek. Nejvíce firem v misi je ze strojírenství, energetiky a potravinářství.

Podnikatelské misi budou předcházet také dvě významné akce. V druhé polovině září Hospodářská komora pořádá pro podnikatele seminář zaměřený na interkulturní odlišnosti s Íránem. Akce se zaměří na kulturní a sociální odlišnosti a pomůže českým podnikatelům osvojit si zásady, které by měly dodržovat při jednání s íránskými byznysmeny. „Peršané jsou velmi hrdý národ, jsou to zkušení obchodníci a české firmy často podceňují při rozvíjení obchodních aktivit znalost jejího historického a kulturního kontextu," řekl Mazánek.

České firmy by také měly mít možnost zapojit se do výstavby íránské jaderné elektrárny Búšehr. Vláda v červnu schválila zrušení zákazu dodávek pro tuto elektrárnu.

Írán se dostal z ekonomické izolace letos v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.

Opavský výrobce důlních strojů Ostroj v dubnu podepsal memorandum o dodávce důlního dobývacího komplexu do Íránu v řádu desítek milionů eur. Brněnský Zetor zase dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za zhruba 135 milionů korun. Od začátku roku také funguje v Teheránu kancelář agentury CzechTrade.

Témata:  Írán hospodářská komora ekonomika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy