reklama

Německou kancléřku čekalo během návštěvy Prahy několik přesunů, které provází rozsáhlá bezpečnostní opatření. Během jednoho přesunu musela policie zasahovat.

V křižovatce ulic Milady Horáková a Tychonova totiž se zatím neznámý muž pokusil vjet do kolony A. Merkelové svým džípem Mercedes Benz ML. Na jeho manévr ihned zareagovali policisté z Cizinecké policie, kteří muže pod hrozbou použití střelné zbraně zastavili, byť se je snažil několikrát vytlačit pryč ze silnice.

"Mohu potvrdit, že došlo k pokusu o narušení kolony Angely Merkelové, nicméně byl okamžitě eliminován pražskými policisty z Cizinecké policie, kteří donutili řidiče zastavit a pod namířenými dlouhými zbraněmi vystoupit z vozu," uvedl pro aktu.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Pokus o narušení kolony s kancléřkou potvrdil mluvčí policejního prezidia Josef Bocán. "Díky velmi profesionální práci policistů Cizinecké policie Krajského ředitelství hlavního města Prahy byl tento pokus v samém zárodku eliminován," řekl Českému rozhlasu Bocán. Muž byl podle něj zajištěn.

Muže policie po incidentu zajistila a převezla na služebnu. "Případ si převzali pražští kriminalisté, kteří se jím zabývají pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě," sdělil policejní mluvčí ČTK.

Proč chtěl muž do kolony vjet zatím není zcela jasné, nicméně policie po jeho zadržení v autě našla teleskopický obušek, slzný plyn a pouta. Motiv činu je v šetření policie.