reklama

V názoru na rozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie na základě kvót se názory obou rozcházejí, podle Merkelové ale je důležité, že spolu obě země o problematice mluví.

Sobotka jako příklad názorové shody jmenoval posílení ochrany vnější schengenské hranice a přijímání podobných opatření pro zamezení velkého přílivu migrantů, jako byla březnová dohoda mezi EU a Ankarou o vracení uprchlíků do Turecka.

Merkelová vyzdvihla skutečnost, že Česko podpořilo námořní misi NATO v Egejském moři, která má zamezit nelegálním plavbám migrantů na řecké ostrovy. Ocenila také, že Praha klade důraz na humanitární a rozvojovou pomoc přímo v krizových zemí, což podle ní může pomoct zabránit příčinám, proč se lidé vydávají na útěk.

"Jsou tady ale oblasti, kde se lišíme," připustil Sobotka. Pro ČR podle něj nejsou přijatelné návrhy, které by revidovaly azylový systém způsobem založeným na kvótách.

Podle Merkelové není problém, že mezi členskými státy EU jsou rozdílné názory na rozdělování uprchlíků. "Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení," řekla. Připomněla přitom, že Německo v minulosti kvóty pro rozdělování migrantů také odmítalo, když po nich volaly středomořské státy a v Německu problém migrace nebyl tak znatelný.