reklama

Toto omezení se v současnosti týká třech až čtyřech milionů existujících životních pojistek na trhu. Informovala makléřská společnost Britanika v tiskové zprávě.

V rámci životního pojištění nyní v tuzemsku podle Britaniky nabízejí pojištění proti terorismu pojišťovny Axa, Generali, UNIQA, MetLife nebo Pojišťovna České spořitelny. Stále však jde o menšinu trhu. Nově se k nim zařadila Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), která s Britanikou v reakci na teroristické útoky v Evropě a rostoucí riziko pobytu v dosud bezpečných destinacích připravila speciální pojištění pro případ terorismu.

„V dnešní době je sice riziko teroristického útoku na české občany vyšší, nicméně stále je pravděpodobnost takové události zcela mizivá," reagoval pro ČTK ředitel makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus, který dodává, že určitý význam podle něj má u cestovního pojištění, kde se občan může dostat do situace, kdy bude potřebovat ošetření nebo přijde o svá zavazadla například po útoku na letišti či v hotelu. Cestovní pojištění už proto ve většině případů riziko terorismu kryje, připomněl.

Zájem o takové speciální pojištění by podle něj mohli mít váleční reportéři, či dobrodruzi cestující do rizikových oblastí. „Uplatnění speciálního produktu jako nadstavby životních pojistek však bude malé, zejména s ohledem na prakticky neexistující případy škody a také ohlášené začlenění rizika terorismu do nových pojistných produktů," míní Špirakus.

Lidé mohou novou pojistku u ČPP uzavřít bez ohledu na jakékoliv stávající pojištění od tohoto úterý od 25 Kč měsíčně při pojistné částce jeden milion Kč. Klíčové je přitom to, že není nutné měnit starou smlouvu.

Produktový ředitel Britaniky Libor Novák připomíná, že životní pojistky jsou většinou nastaveny tak, že nárok na plnění, které si klient sjednal například pro případ zajištění pozůstalých nebo splacení hypotéky, při úmrtí po teroristickém útoku z důvodu uplatnění příslušné výluky nevznikne.