Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU by měla zrušit sankce vůči Moskvě, žádá Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice – Prezident Miloš zeman dnes vystoupil na mezinárodním agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Při té příležitosti volal po zrušení sankcí vůči Rusku.

Razantnější boj za zrušení sankcí EU vůči Rusku žádá český prezident Miloš Zeman od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Dovolte mi, abych místo pozdravu zemědělcům a přáním úspěchů v jejich práci, mluvil o tom, co je povinností politiků mají-li opravdu zemědělcům pomáhat. Ta diagnóza je poměrně jasná, ale horší je terapie. Diagnóza zní, že díky zablokování vzájemného obchodu mezi Evropskou unií a Ruskou federací se na zemědělský trh dostaly přebytky vepřového, které se dříve vyvážely do Ruské federace a podobně," vysvětloval Zemam v svém projevu.

„Teď pojďme k terapii. Chtěl bych vám říci svůj názor, že sankce nikdy nikomu nepomohly. A jako příklad vždy uvádím Kubu, kde sankce byly aplikovány padesát let bez jakéhokoli výsledku, teprve teď je prezident Obama zrušil. Sankce jsou výrazem bezradností, a mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje, dosud bohužel váhavé, stanovisko, a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí. Už to navrhoval francouzský ministr hospodářství Macron, mluvil o tom i německý ministr zahraničí Steinmeier, ale stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce," uvedl.

Nakonec vyslovil jedno přání. „Až sem za rok přijedeme, abychom vám mohli oznámit, že sankce, které poškozují naše zemědělství i náš průmysl, byly zrušeny," dodal Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy