reklama

DPA sice připomněla, že česká metropole je pro Merkelovou místem, na které má příjemné vzpomínky, neboť zde jako vědkyně v 80. letech opakovaně pobývala, zároveň ale poukázala, že ji lidé příliš nadšeně nevítali.

Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že Česká republika nemůže souhlasit s žádným systémem povinných kvót, kancléřku prý však odmítavý postoj nezaskočil a o tématu chce nadále jednat. Pochválila také Prahu za její podporu migrační dohody mezi Evropskou unií a Tureckem a připomněla, že v minulosti i Německo nesouhlasilo s kvótami.

Agentrura DPA vypočítala, že u příležitosti příjezdu Merkelové svolali odpůrci přistěhovalectví a pravicoví populisté šest demonstrací a že na jedné z nich burcoval své příznivce český kritik islámu Martin Konvička.

Agentura rovněž připomenula, že kancléřku večer přijme prezident Miloš Zeman, který její vstřícnou politiku k běžencům považuje za absurdní humanismus. Také si povšimla, že Merkelová v případě jiných oblastí než migrace hovořila o dobrých vztazích mezi Prahou a Berlínem, obě země jsou totiž hospodářsky úzce propojené.

V pátek se kancléřka vydá do Varšavy, kde se sejdou šéfové vlád zemí visegrádské čtyřky (V4; Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). „Setká se také s (maďarským premiérem) Viktorem Orbánem, který nechal vztyčit na hranicích plot, a se (slovenským ministerským předsedou) Robertem Ficem, který kvůli kvótám podal žalobu k Soudnímu dvoru EU," uvedla DPA s tím, že jejich polská hostitelka Beata Szydlová pak stojí za spornou justiční reformou. "Jestliže Praha nebyla pro Merkelovou jednoduchou návštěvou, pro Varšavu to platí dvojnásob," dodala agentura.