reklama

Zeman při slavnostním přivítání předal Merkelové květiny a anglicky jí řekl, ať se usmívá. Politici podle něj mají vypadat optimisticky. 

Během slavnostního přivítání ji oslovil německy, kancléřka mu česky odpověděla. Prezident měl v plánu s Merkelovou otevřít téma migrace. Nejprve s ní mluvil mezi čtyřma očima, poté se k nim připojila delegace, do které patří i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček již v úterý ČTK řekl, že jednáním Zemana s Merkelovou na Hradě by měla dominovat dvě témata. První z nich je migrační krize a mezinárodní terorismus, druhým pak budoucnost Evropské unie po brexitu.

Po jednání potom dodal, že se Zeman a Merkelová shodli na dobré úrovni bilaterálních vztahů. "Prezident republiky vyjádřil názor, že bruselská byrokracie je jedním z faktorů brexitu. Prezident vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly," uvedl po schůzce Ovčáček. Obě strany jednání podle něj vyslovily odlišné názory na otázku migrace, především z islámských zemí.

"Na jejich žádost prezident republiky začlenil do své národní delegace také 1. vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše a vicepremiéra Pavla Bělobrádka, aby měli možnost při setkání s Angelou Merkelovou vyjádřit své názory," dodal mluvčí Hradu.

Z návštěvy si pak Merkelová odnesla dárek - knihu Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška. Jeden výtisk v němčině a druhý v češtině s ilustracemi Josefa Lady.

U Hradu zněly na adresu Merkelové podpůrné i hanlivé výkřiky

Víc než stovka příznivců i odpůrců kancléřky Merkelové, která se dnes odpoledne sešla na Hradčanském náměstí, se při jejím příjezdu na Hrad vrhla k Matyášově bráně. Policie ji uzavřela.

Lidé pak stáli v blízkosti hradního plotu, policisté se je snažili usměrňovat. Z davu se ozývaly výkřiky "bravo Angela", ale i "německá svině". K vidění byly také vztyčené prostředníčky.

Příznivci a kritici kancléřky, jež zastává vstřícký postoj k uprchlíkům, se dostali i do slovních konfliktů, do fyzických nikoli.

Merkelová přiletěla do Prahy dnes odpoledne. Nejprve se setkala s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), následovala návštěva návštěva ČVUT a zastávka ve Strahovském klášteře, kde si prohlédla knihovnu a podepsala do pamětní knihy. Po návštěvě Hradu je na řadě slavnostní večeře, po které kancléřka odletí zpět do Německa.