reklama

Merkelová podle šéfa české diplomacie řekla, že je Česko zemí, kterou je možné ukázat jako příklad úspěchu. Zaorálek naopak pochválil německou ekonomiku, která se podle něj pyšní poměrně velkým přebytkem státního rozpočtu.

Obě země podle Zaorálka ukazují, že je možné dobře fungovat. Kancléřka se podle Zaorálka vyjádřila v tom smyslu, že by se měly přidat i další země. „Aby země jako Francie a další zvýšily svůj výkon," dodal Zaorálek.

Podle Zaorálka byla dnešní jednání věcná i praktická. Debata s kancléřkou se týkala i situace v Turecku, kolem brexitu nebo dopravním spojení mezi oběma zeměmi. Řeč samozřejmě přišla také na migraci.

„Česko i Německo si uvědomují, že musejí přijít s věcmi, které prospějí prosperitě a bezpečnosti v Evropě," řekl Zaorálek. Podle ministra byla řeč i o migrační krizi, kde Česko dlouhodobě odmítá kvóty na přerozdělování uprchlíků. Německo je vůči běžencům naopak vstřícné.

Rozdílné názory na některé věci by však podle něj neměly poznamenat vztahy obou zemí, protože mají i řadu společných názorů. „To si myslím, že ta návštěva prokázala naprosto jednoznačně," zdůraznil Zaorálek.