Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová má nyní před sebou těžký úkol, musí prý přesvědčit Evropu

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Německá kancléřka Angela Merkelová je hlavní evropskou postavou a na ní a Němcích teď záleží ještě více než dřív. Tvrdí to hlavní komentátor britského deníku Financial Times Gideon Rachman.

Rachman se v Praze setkal podle Českého rozhlasu s ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem, se kterým mimo jiné probíral návštěvu Angely Markelové v Praze. Tvrdí, že potřebuje Němcům ukázat, že krize společné měny se uklidňuje a že Němci dostanou své peníze, které půjčili jiným, časem zpět.

"A pravděpodobně potřebuje ukázat – a to je pro ni asi nejtěžší – že ostatní Evropané jsou ochotni sdílet břemeno uprchlické krize. Zatím jsou pro to jen chatrné důkazy, Němci převzali miliony uprchlíků, zatímco ostatní jen několik tisíc. Nevím přesně, jak na to bude německé veřejné mínění reagovat," řekl Rozhlasu.

„"Myslím, že země střední a východní Evropy, tedy visegrádské země si už svoje užily. Dostali se do Evropské unie. Užívají si volného pohybu. Plynou sem peníze z Bruselu. Ale teď je třeba diskutovat i o věcech, které se jim nelíbí. Na stole je otázka uprchlíků. Merkelová se musí snažit je přesvědčit, že ty příjemné věci převažují ty nepříjemné," dodal.

Krátce po referendu o vystoupení z Evropské unie napsal, že brexit ani přes rozhodnutí voličů opustit Británii nemusí nastat. "Možnost, že žádný brexit nebude, tu určitě je, protože to je strašidelně komplikovaná záležitost. A už je jasné, že britská vláda váhá. Dnes už bývalý premiér David Cameron říkal, že pokud odhlasujeme odchod, dáme vědět Evropské unii a aktivujeme článek 50 Lisabonské smlouvy. Ale ve skutečnosti jsme nic takového neudělali," tvrdí.

"Nečekám, že po zážitku z Británie se někdo do podobného referenda požene. Ale k moci přicházejí euroskeptické strany. A ty mohou pořádat referenda, aby si legitimizovaly svoje postoje. Nebo mohou svolávat referenda o jednotlivostech, které se jim nelíbí," dodal.

Témata:  Angela Merkelová Brexit

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy