Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V koalici to vře kvůli důchodovému věku. Sobotka se pustil do ANO

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vládní ČSSD a ANO se opět hádají, tentokrát kvůli stanovení maximálního věku odchodu do důchodu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky Babišovo hnutí nerespektuje koaliční smlouvu.

"ANO nerespektuje koaliční smlouvu, ani vlastní volební program, se kterým kandidovalo do voleb," uvedl Sobotka. Podle něj mělo ANO takzvané zastropování věku odchodu do důchodu ve volebním programu, se kterým v roce 2013 kandidovalo do Sněmovny.

ČSSD navrhuje, aby se odchod do důchodu ohraničil věkem 65 let, Babiš to ale odmítl. O sporném tématu bude příští týden jednat koaliční rada.

Ministr financí už dříve označil návrh ČSSD na ohraničení věku za populistický návrh. Sobotka doufá, že se koaliční partneři nakonec dohodnou. Řekl, že nechce na vládě silové hlasování.

Témata:  důchody Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy