Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecké cvičení Ample Strike je nezákonné, tvrdí iniciativa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Příští úterý začne v Česku cvičení Ample Strike 2016, které potrvá do 20. září. Podle iniciativy Ne základnám jsou manévry ilegální, protože je neprojednala Sněmovna.

Cílem cvičení, kterého se zúčastní 1500 vojáků ze 17 členských a partnerských států NATO, je sladění činnosti pilotů taktického a vrtulníkového letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací. Operace ze vzduchu podpoří tři desítky letounů a vrtulníků.

Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá.

"Velitelství vzdušných sil prakticky nemá mandát cvičení spustit. V případě, že ho spustí, porušuje zákon," uvedl Václav Novotný z iniciativy. Cvičení pod hlavičkou NATO označil za provokaci.

Výcvik Ample Strike 2016 je součástí plánu letošních vojenských cvičení, který kabinet předložil Sněmovně i Senátu v lednu. Senátní branný výbor projednal dokument v březnu. Sněmovní branný výbor doporučil plénu, aby plán "vzalo na vědomí", v dubnu. Dolní komora jako celek se jím nezabývala.

Témata:  Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy