Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici Trumpa nenávidí? Americký novinář zjistil proč

Erik Best, americký novinář v ČR
Erik Best, americký novinář v ČR
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump je dost dobře možná nejnenáviděnější politik USA, zároveň však má velkou řadu příznivců. Americký novinář Erik Best se ve svém pravidelném zpravodaji zamýšlí nad tím, proč je tolik politiků proti němu.

„Proč americký politický establishment tak nenávidí Donalda Trumpa? Pravděpodobně až 90 % významných demokratů ho nemůže vystát, zatímco zbylých 10 % tvoří příznivci Bernieho Sanderse, kteří si nejsou jistí ani Hillary Clintonovou. Mezi republikány je proti Trumpovi 50 – 60 % lidí, na jejichž názoru záleží. To sice znamená, že za Trumpem značná část republikánů stále stojí, i tato podpora ale podle nejnovějších průzkumů klesá," shrnuje Trumpovo postavení mezi politiky Best ve zpravodaji Final Word.

Jedním dechem dodává, co se o miliardáři a uchazeči o křeslo v Bílém domě říká. „Mezi standardní odpovědi na otázku, proč je Trump tak neoblíbený, patří to, že není způsobilý vykonávat úřad prezidenta, že se vymyká kontrole, že je psychicky labilní atd. Spojené státy jsou ale ve víru předvolební kampaně a tak je často těžké rozlišit, co je klasické předvolební očerňování a kdy už jde o upřímnou starost o budoucnost země. Pokud by Trump skutečně představoval hrozbu pro národní bezpečnost, což o něm minulý týden řekl Joe Biden, neměl se viceprezident snažit získat předběžné rozhodnutí soudu, které by Trumpovi znemožnilo dostávat brífinky od tajných služeb?" táže se novinář a připomíná, že první z brífinků se podle médií uskutečnil minulý týden.

„Naše vysvětlení toho, proč establishment Trumpa nenávidí, má tři roviny. Za prvé, Trump lže mnohem okatěji, než je u demokratů a republikánů běžné. To snižuje schopnost ostatních politiků získat vlastními fabulacemi veřejnost na svou stranu. V americké politice donedávna platilo nepsané pravidlo, že lhát se musí rafinovaně. Lži o zbraních hromadného ničení v Iráku byly tak sofistikované, že jim věřili skoro všichni," vysvětluje Best, jak to chodí v praxi.

Zároveň podle něj Trump konfrontuje establishment s některými z jeho vlastních lží. „Například těmi o sedmi válkách, které vede Obama, nebo těmi o výhodnosti volného obchodu. Všichni kandidáti tvrdí o svých protivnících, že lžou, Trump je v tom ale neobyčejně úspěšný. Za třetí, Trump je takřka neprůstřelný. Ve Spojených státech dokáže obvykle obvinění z rasismu, xenofobie, misogynie, antisemitismu nebo sympatizování s Ruskem rychle ukončit kariéru kohokoliv. Trumpa už obvinili ze všech těchto věcí, ale i tak je pořád ve hře," dodává novinář s tím, že establishment skutečně nenávidí lidi, které nedokáže ovládat.

Témata:  Donald Trump Erik Best USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy