reklama

"Překvapuje mě situace, která nastala včera, kdy jak Svaz průmyslu a dopravy a především Hospodářská komora přišla s tím, že to vůbec nepotřebují a je to zbytečné," řekl Českému rozhlasu předseda odborových svazů Josef Středula.

"Flexibilita českého zákoníku práce je opravdu obrovitá. Pro toho, kdo chce zákoník práce zneužít, tak jsou tam dostatečné mechanismy, jak tomu zabránit. Doufám, že nápady typu výpověď bez udání důvodu a podobné nesmysly, které by nás vrátily na přelom 19. a 20. století, v ČR nikdy aktivní nebudou," dodal.

"Dochází k velkému rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami. A tím hlavním důvodem je mateřská a následná rodičovská dovolená," vysvětluje dále. "V návrzích chceme být ještě odvážnější – chceme, aby se mzda muže či ženy na rodičovské dovolené automaticky indexovala. Pokud v době, kdy se doma stará o dítě, dochází k nárůstu mezd, tak by mělo dojít k automatické indexaci mzdy," dodává.

Nárůst platů Čechů je ale podle svazů příliš nízký a neodpovídá výkonnosti, kterou máme. "Podle studie, kterou jsme zveřejnili na našich webových stránkách, tak je situace taková, že pokud by to tempo růstu bylo stejné jako za posledních deset a až patnáct let, tak bychom se dostali na úroveň Rakouska nebo Německa v pásmu mezi osmdesáti až sto lety," obává se.