reklama

Krizovou situaci na trhu s mlékem a vepřovým masem zlepšuje podle Tomana hlavně ministerstvo, nikoliv Evropská unie. Od ní ocenil pouze krizový balíček, jehož část určenou pro Česko následně ministerstvo zdvojnásobilo. Chovatelům krav a prasat tak stát vyplatil 600 milionů korun. Další podpora je již předjednaná, ve druhém balíčku by měli zemědělci dostat 550 milionů korun. Celkově ministerstvo i z národních peněz plánuje letos investovat do živočišné výroby zhruba čtyři miliardy korun.

Tomanovi vadí, že resort nezvládá příliv levných potravin z okolních států, které podle něj často dovážejí zahraniční obchodní řetězce za dumpingové ceny. Zahraniční výrobci mohou být zvýhodněni skrytými národními dotacemi, tvrdí Toman. Ministerstvo podle něj stále tento problém nevyřešilo. Už ve čtvrtek proto navrhl, aby ministerstvo začalo připravovat legislativní změny, aby bylo povinně na pultech v řetězcích minimálně zhruba 80 procent českých potravin. "Stal se ze mě ekolog, podporuji snižování uhlíkové stopy," dodal Toman. Podle interního průzkumu komory, který provedla ve všech krajích, je v supermarketech v průměru 55 procent českých produktů. Jména řetězců, ve kterých průzkum prováděla, odmítla zveřejnit.

V zahraničí je podle Tomana naprosto normální, že v obchodech je mezi 80 a 90 procenty tamních produktů, dovážejí se pouze speciality. Tomanův návrh již odmítl Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle jeho prezidentky Marty Novákové je podobný požadavek nesmyslný. Česko by podle ní čekalo vyšetřování a následná sankce od Evropské komise.