reklama

Peřinu už jste dávno hodili na zem a teď se jen převalujete v posteli. Pyžamo se na vás lepí a vy už kvůli horku nemůžete usnout delší dobu. Pokud se v popisu poznáváte, zkuste spát nazí nebo alespoň naostro. Doporučují to i odborníci - z několika důvodů.

Hlubší a delší spánek

Snížení tělesné teploty je nezbytné pro usnutí. Pokud na sobě máte pyžamo, tělo se přehřívá a teplo nemůže uvolnit. Nižší teplota kůže navíc pomáhá k hlubšímu spánku po delší dobu, jak dokázali i nizozemští vědci. Nazí lidé se podle studie v noci méně budí a častěji upadají do hlubokého spánku.

Jemnější pokožka

Vaše kůže se musí i v tropických dnech dusit pod oblečením, i když toho na sobě máte podstatně méně než v zimě. Alespoň ve spánku byste proto své pokožce měli dopřát volnost, aby se "vyvětrala". V opačném případě hrozí různé zapářky, vyrážky a další kožní nemoci.

Zabráníte ukládání tuku

Když se tělo v noci ochladí, sníží se i hladina kortizolu. Hluboký spánek totiž způsobuje pokles kortizolu na minimum a žlázy pak po zbytek noci pracují aktivněji. Lépe připraví tělo na další den a nabijí vás energií. Nedostatek spánku naopak vede k vyšší hladině kortizolu, který stimuluje i chuť na jídlo. Nepravidelná nebo nadměrná konzumace pak vede k ukládání přebytečného tuku.

Nakopnete metabolismus i krevní oběh

Kalhoty od pyžama škrtící v pase, těsné košile nebo shrnutá trička zabraňují proudění krve. Když budete spát nazí nebo vás alespoň nebude nikde nic tlačit, krevní oběh podpoříte. I vaše tělo pak bude správně okysličené. Spánek v chladnějším prostředí navíc pomáhá spalovat kalorie, aby se vytvořilo tělesné teplo.

Zdravější pohlavní orgány a aktivnější spermie

Oblečení, které při spánku máme, ovlivňuje i naše intimní partie. Ženy by měly nechat svou vagínu "volně dýchat" - v opačném případě zachytí kalhotky veškerou vlhkost a vytváří tak vhodné prostředí pro množení bakterií.

I na pánské přirození má ale spánek v trenýrkách nebo pyžamu vliv. Podle nedávné studie amerických vědců měli muži, kteří spali naostro, aktivnější spermie, které přenášeli méně poškozenou DNA. Spaní v kalhotách tak ovlivňuje i plodnost.

Více sexu

Pokud sdílíte postel s partnerem nebo partnerkou, může spánek bez oblečení zlepšit i váš sexuální život. Při styku vaší kůže s jinou se totiž zvyšuje uvolňování oxytocinu v těle, který je zodpovědný za různé sexuální reakce včetně orgasmu. Nahota navíc odstraňuje "překážky" mezi partnery a vybízí tak k větší chuti na sex.

Pocit svobody

Na nahotě je něco uvolňujícího, co kromě fyzické svobody způsobuje i tu psychickou. Místo toho, abyste přemýšleli, jak vás pyžamo škrtí a svazuje, se cítíte volní a s prázdnou myslí také rychleji usnete.

Svěží rána

Místo toho, abyste se vzbudili zpocení a ulepení a mysleli jen na ranní sprchu, se budete cítit svěží a odpočatí. I to přispěje k lepší náladě a pohodovému ránu.