reklama

Svým názorem, že Česko by uprchlíky rozhodně přijímat nemělo, a to z bezpečnostních i kulturních důvodů, způsobil kardinál Dominik Duka v české katolické církvi pořádný poprask. On si ale stojí za svým.

"My jim v první řadě nepomůžeme, a to je trochu i můj spor s některými lidmi uvnitř církve. Neuvědomujeme si, do jakého chaosu bychom mohli uvrhnout společnost, protože ta otázka přijetí těchto lidí - to znamená tedy opravdu uskrovnění se celé společnosti," má jasno kardinál Duka.

Jedním z kritiků Dukova postoje je například kněz a filozof Tomáš Halík, který se naopak zasazuje o dialog s muslimy.

"Je velmi těžké vést dialog, když na druhé straně jsme svědky toho, co se děje. Mně to často připomíná, když si vzpomeneme na životopis Winstona Churchilla, kdyby v roce 1939 hovořil a vedl dialog s Adolfem Hitlerem, s Goehringem a s Ribbentropem. On viděl, kam celý svět směřuje. Byla proti němu prakticky celá elita velké Británie. Takže někdy je potřeba mít tu odvahu a říci pozor," vyzývá kardinál Dominik Duka.

A jako příklad snah o rozšiřování vlivu islámu uvádí Duka svá osobní setkání s některými velvyslanci islámských zemí tady v Praze. "Několik velvyslanců vystupovalo skutečně velmi militantně. Například konkrétní požadavek, aby na našich školách byla zavedena výuka islámu, aby byli islámští duchovní v naší armádě. Takže ty požadavky jsou neúměrné," myslí si kardinál.