Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historik Imhof vrací medaili za zásluhy. Nechci ji kvůli Zemanovi

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Německý historik Werner Imhof, který organizoval několik stovek debat s českými pamětníky holokaustu, vrací zpět medaili za zásluhy Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Vadí mu, že ji dostal i prezident Miloš Zeman.

Imhof to dnes sdělil ČTK. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vrácení medaile považuje za čistě politické gesto.

Imhof ocenění převzal v únoru 2011. "Vnímal jsem to jako velkou čest obdržet tuto medaili jako teprve druhý Němec, po vedoucím památníku Flossenbürg, Jörgu Skriebeleitovi," uvedl Imhof. Vedle pořádání besed se zabýval například překládáním autobiografií s tématikou holokaustu z češtiny do němčiny, působil rovněž jako průvodce v Terezíně.

Medaili ale nyní na protest vrací. "Když si tuto medaili zaslouží pan Miloš Zeman, tak já si ji nezasloužím," sdělil historik. Prezidentovi vytýká, že srdečně vítá německé protiuprchlické hnutí Pegida, toleruje pravicové extremisty, vyzývá k vlastnímu ozbrojování, uráží novináře a záslužné neziskové organizace, vyhledává blízkost prezidentů Číny a Ruska nebo nabádá k nerespektování dohod EU o přijetí uprchlíků. "Jestli toto jsou zásluhy, tak já nemohu držet krok," podotkl Imhof. Zeman podle něj likviduje tradici a pověst České republiky. Své rozhodnutí Imhof svazu sdělil e-mailem, medaili pošle příští týden poštou.

Podle Ovčáčka se Imhof profiluje jako budovatel česko-německého mostu přátelství, ale tímto krokem se vědomě rozhodl tento most poškodit. "Jde v každém případě o čistě politické gesto, které ocení jen část médií, Pražská kavárna a TOP 09," sdělil dnes ČTK prezidentův mluvčí.

Témata:  Miloš Zeman medaile

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy