Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragické lety: U Jihlavy a na Olomoucku umírali piloti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc/Jihlava - U Jihlavy se dnes ráno zřítil padákový kluzák s motorem. Jednačtyřicetiletý muž, který stroj řídil, nehodu nepřežil. Přesné příčiny tragické události policie vyšetřuje.

Padákový kluzák uvíznul na stromě a muž spadl na vozovku u obce Rybná. Novináře o tom informovala policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

Tragická událost se stala kolem 7:00. "Muž byl nalezen bez známek života na silnici II. třídy," uvedla mluvčí. Vozovka je momentálně uzavřena a policisté odklání dopravu na objízdné trasy.

I u Dlouhé Loučky na Olomoucku se stala nehoda. V sobotu večer se zde strazila dvě ultralehká letadla. Při nehodě zemřel pětašedesátiletý pilot, další dva muži z druhého ultralightu byli vážně zraněni a skončili v nemocnici. Škoda je vyčíslena na čtyři miliony korun. Okolnosti nehody vyšetřuje policie a letečtí inspektoři, řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí František Kořínek.

Nehoda se stala v 18:50, policie o ní informovala až dnes. "Stroje se srazily z dosud přesně nezjištěných příčin nad polem mezi obcí Dlouhá Loučka a místní částí Plinkout. Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně s havarovanými stroji. Po střetu obě letadla havarovala do pole," uvedl policejní mluvčí. Při neštěstí zemřel pětašedesátiletý pilot jednoho z letadel, dvoučlenná posádka druhého letounu, muži ve věku 60 a 68 let, byli se zraněními transportováni do nemocnice.

Podle mluvčího záchranné služby Zdeňka Hošáka na místě zasahovala posádka letecké záchranné služby s vrtulníkem. "V jednom z havarovaných ultralightů bezprostředně po pádu zahynul pilot stroje. Při nouzovém přistání druhého z letadel došlo ke zranění dvou mužů. U obou pacientů došlo k vážným poraněním oblasti páteře a po ošetření oba muži přepraveni k navazující péči na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci," řekl dnes ČTK Hošák.

Témata:  letectví a letadla letecké nehody

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy